• Home
  • Știri
  • 2024 aduce vești bune. Cresc alocațiile copiilor. Iată ce sume de bani vor primi lunar

2024 aduce vești bune. Cresc alocațiile copiilor. Iată ce sume de bani vor primi lunar

Anul viitor vine cu vești foarte bune! Cresc alocațiile copiilor începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Cresc alocațiile copiilor de anul viitor!
Alocațiile copiilor vor crește, așadar, de la 1 ianuarie cu 87 de lei pentru copiii de până în doi ani și cu 35 de lei pentru cei până la 18. Părinții sunt de părere, însă, că majorarea nu îi ajută prea mult în achiziția rechizitelor școlare.

La momentul actual, alocația este de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 pentru cei de până la 18. De la 1 ianuarie însă, acestea se majorează cu 87, respectiv 35 de lei.

Întrebată dacă alocațiile vor fi indexate cu rata inflației la începutul anului următor, Natalia Intotero a declarat că veniturile copiilor sunt o prioritate pentru guvernanți, iar aceștia își vor respecta angajamentele.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Astfel, alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:

718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
Anul trecut, și alocația lunară de plasament a fost majorată. Așadar, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.


Distribuie