• Home
  • Știri
  • 9 sfaturi de la neurologi despre cum să fii mai fericit

9 sfaturi de la neurologi despre cum să fii mai fericit

Când te gândești la ceea ce vrei în viață – fie că e vorba de bani, de faimă, de iubire, de succes, de multe călătorii – totul să reduce la fericire.

Cu toții dorim să fim fericiți; locul de muncă minunat, iubitul perfect și vacanța de vis sunt doar un mijloc de a ajunge acolo.

Ceea ce vă va spune orice celebritate majoră, magnat bogat în afaceri sau prieten într-o relație aparent perfectă este că „singurul lucru” pe care credeți că trebuie să-l faceți fericit aduce într-adevăr un moment înalt care în cele din urmă se estompează.

Ce este nevoie pentru a găsi fericirea în noi înșine și în viața noastră de zi cu zi, chiar dacă lucrurile nu sunt la fel de perfecte ca în Instagram, așa cum ne place să-i facem pe oameni să creadă? Din fericire, aceste secrete pot fi divulgate de știință.

Știința fericirii

Neurocercetătorii își petrec întreaga carieră încercând să înțeleagă mai bine creierul uman, centrul de control al fiecărui gând, mișcare și senzație. S-a accentuat din ce în ce mai mult studiul depresiei și modul în care oamenii pot fi mai fericiți.

Studiind centrele de recompense ale creierului nostru, neurologii au descoperit câteva comportamente mici, aparent nesemnificative, pe care le puteți face în fiecare zi, care vă declanșează creierul să fie mai fericit.

Psihologie pozitivă: Cum să fii fericit

1. Discutați despre problemele și sentimentele dvs.

Vorbind despre ceea ce te face să fii trist, îngrijorat, stresat sau speriat de altcineva, fie că este un prieten, un membru al familiei sau un profesionist, ne ajută să trecem prin problemele noastre și le face să pară puțin mai mici (ca o greutate ridicată de pe piept / umeri).

Acest act simplu eliberează serotonina din creier și un neurotransmițător care vă ajută să vă simțiți mai pozitivi și mai constructivi. Te simți ca și cum ai avea mai mult control asupra situației tale, în loc să te simți neajutorat și în disperare, te simți împuternicit și gata să rezolvi problema.

2. Rezolvați problemele câte una pe rând.

Acesta este primul element din această listă: creierul dvs. caută în mod constant soluții pentru fiecare problemă și tot ceea ce vă îngrijorează. Oricine a petrecut o noapte mincinoasă trezindu-și îngrijorarea dacă ar trebui sau nu să renunțe la slujba lor, ce să-i ia surorii pentru ziua ei de naștere și dacă ar trebui să picteze camera de zi una din doua nuante de albastru, pot atesta acest lucru.

Aceasta acumulare de probleme le face să pară copleșitoare și chiar și cele mai mici de nerezolvat.

Soluția de aici (după ce vorbim cu cineva) este de a aborda fiecare problemă una câte una.

De fiecare dată când luați o decizie de succes, creierul dvs. se răsplătește cu neurotransmițătorii care calmează sistemul limbic (responsabil pentru gânduri și emoții superioare) și vă lasă cu o viziune mai pozitivă și o atitudine de posibilitate.

Sfatul nostru? Începeți alegerea problemelor mici pentru a intra în ritm și a vă deplasa până la problemele mai mari.

3. Spune „multumesc” mai des.

Oamenii care au mai multă recunoștință sunt mai fericiți, mult mai mult decât agresiunea tuturor pesimistilor din jur.

De fiecare dată când mulțumiți, dacă barista vă dă cafeaua de dimineață, colegul care v-a ajutat cu problema calculatorului dvs. sau acel cuvânt de mulțumire tăcut pe care îl trimiteți cosmosului după un sprint de succes pentru tren, vă concentrați asupra aspectelor pozitive ale vieții voastre.

Aceste amintiri pozitive, fericite, declanșează producția de serotonină în creier, care, după cum știm, ajută la înlocuirea anxietății și a iritabilității cu bucurie și optimism. Recunoștința și aprecierea gesturilor mici și a câștigurilor în fiecare zi vă ajută să vă dezvoltați o viziune globală mai pozitivă asupra vieții de zi cu zi.

4. Învățați ceva nou în fiecare zi.

De fiecare dată când înveți ceva nou, îți schimbă creierul. Dobândirea de noi cunoștințe determină o adaptare permanentă la un mediu în schimbare. Pe măsură ce creierul se schimbă și se dezvoltă, acesta se răsplătește, de data aceasta cu o altă dopamină chimică, un neurotransmițător al fericirii.

Aceasta este substanța chimică care este eliberată atunci când mâncarea ajunge în cele din urmă, atunci când faceți sex și chiar de fiecare dată când primiți un mesaj text. Învățarea continuă nu numai că vă va oferi o înțelegere mai bună a lumii din jurul vostru și un nou set de abilități, ci vă va face și să vă simțiți fericiți și împliniți.

5. Dăruiți o mulțime de îmbrățișări.

Oamenii sunt o specie tactilă și atingerea fizică este extrem de importantă pentru bunăstarea noastră. Acest lucru poate fi observat doar prin urmărirea progresului copiilor din terapie intensivă, cărora li se dă un pic mai mult timp de îmbrățișare.

Atingerea și îmbrățișarea sunt atât de importante încât creierul nostru percepe această lipsă de conexiune fizică în același mod în care percepe durerea fizică reală. Dacă vă simțiți pesimist, sau unul dintre prietenii sau membrii familiei dvs. simte asta, incercați o îmbrățișare mare și caldă: o îmbrățișare tăcută poate spune adesea mai mult decât o mie de cuvinte deodată.

6. Ieși puțin la soare.

Un pic de soare face mult bine pentru creșterea sentimentelor de fericire, în mai multe moduri:

Vitamina D:

de asemenea cunoscută sub numele de soare sau vitamina fericită, vitamina D joacă un rol important în producția de serotonină, care, după cum știm acum, vă ajută să vă simțiți mai fericiți. Modul principal în care obținem vitamina D este prin sinteza acesteia în pielea noastră de la lumina soarelui.

Lumină strălucitoare în ochi:

Lumina strălucitoare prin ochi crește și activitatea serotoninei din creier. Lumina soarelui este cea mai bună modalitate de a obține acest lucru, deoarece, în ciuda a ceea ce ați putea crede, intensitatea luminii într-o zi însorită este încă de aproximativ o sută de ori mai mare decât lumina ambientală din biroul dvs.

Dacă vă simțiți demoralizat, stresat sau anxios, mergeți în aer liber pentru câteva minute și absorbiți câteva raze, fie prin piele, fie prin ochii dvs., pentru a vă simți chiar puțin mai relaxați.

7. Pune-te în mișcare.

Deși exercițiul fizic este bun pentru dvs. din atât de multe motive diferite, din punct de vedere tehnic, acesta este încă un stresor pe corpul vostru. Când îți completezi șirul de exerciții, creierul tău este lovit de endorfine, substanțe chimice care au un efect similar cu opiaceele din creier.

Endorfinele au capacitatea de a ameliora durerea, de a-ți îmbogăți starea de spirit și de a te simți bine, în general. Indiferent dacă vă alăturați unei echipe sportive (puncte bonus pentru interacțiunea umană!) sau faceți o plimbare rapidă la pauza de prânz, eliberarea fizică care vine cu exercițiul vă poate ajuta să vă simțiți împlinit, să vă scutiți de anxietate și să vă oferiți o atitudine mai fericită, mai pozitivă.

8. Odihnește-te bine.

Când nu dormi bine sau suficient, devii mental și fizic drenat, deoarece nivelurile hormonului de stres cortizol devin tot mai mari. Insomnia si depresia merg mana-in-mana, adesea contopindu-se intr-o problema masiva.

Esti stresat, deci ai probleme cu somnul, atunci esti obosit toata ziua, deci ai probleme cu concentrarea si obtinerea de lucruri, ceea ce creste nivelul de stres si ciclul continua. Din fericire, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să începeți să dormiți mai bine, inclusiv yoga, ierburi și suplimente specifice și multe alte modalități naturale de îmbunătățire a tiparelor de somn.

9. Concentrați-vă pe amintirile pozitive și evenimentele viitoare.

Gândindu-te la amintiri fericite, cum ar fi distracția la camping pe care ați petrecut-o săptămâna trecută sau un lucru frumos pe care ți l-a spus prietenul tău, precum și așteptarea cu nerăbdare a lucrurile bune care vin, cum ar fi ziua ta de naștere sau decizia ta de a comanda de la locul preferat în această seară, poate crește serotonina și provoacă un „răspuns la salivare”.

Prin amintirea lucrurile bune care ți s-au întâmplat deja și anticipând lucrurile bune care vor veni, te vor ajuta să te simți mai pozitiv cu privire la viața ta în ansamblu.

Concluzia

Nu încercăm să spunem că promovarea, căsătoria sau o medalie de aur olimpică nu te vor face fericiți, pentru că o vor face! Doar că acea fericire este doar temporară. Vei fi fericit pentru o zi, dar ce zici de celelalte 364 de zile ale anului? Continuați să lucrați cu obiectivele dvs. și în timp ce vă aflați pe cale de a deveni CEO, faceți timp pentru a merge la soare cu un prieten și spuneți-i cât de stresați și de îngrijorați sunteți de viitor.

Vă veți bucura de plimbarea până în vârf mult mai mult.
Toată lumea merită să fie fericită, deci ajutați-ne să răspândim bucuria prin împărtășirea acestui articol cu prietenii și familia dvs.


Distribuie