Paducelul este una dintre plantele folosite inca din Antichitate ca remediu eficient in diferite afectiuni.
Romanii si grecii il utilizau in tratarea bolilor de inima, ficat si contra insomniei. In medicina chinezeasca, fructele de paducel erau intrebuintate in tratamentul multor dezechilibre energetice.
In acelasi timp, paducelul era considerat un simbol al sperantei si rodniciei.
In scopuri terapeutice, de la paducel se folosesc florile, frunzele si fructele. Acestea contin bioflavonoide, vitaminele B si C, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene, taninuri.
Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. In plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiace.
Ameliorează simptomele insuficienţei cardiace
Mai multe studii efectuate pe pacienţi cu afecţiuni cardiace au demonstrat că fructele de păducel ajută la îmbunătăţirea funcţiei cardiace, diminuarea palpitaţiilor, a oboselii şi a altor simptome legate de insuficienţa cardiacă, după cum declară cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland.
Alte studii au demonstrat că fructele de păducel pot normaliza activitatea inimii, pot îmbunătăţi eficienţa inimii iar contracţiile inimii pot deveni mai puternice la aproape toţi pacienţii cu boli cardiace primare şi la o parte din pacienţii cu boli cardiace secundare severe, conform Herb Growing & Marketing Network.
Aceste din urmă studii au arătat că la administrarea in vitro a unui mg de extract uscat de fructe de păducel circulaţia sanguină coronariană a fost îmbunătăţită de la 20 până la 140%.
Tratează hipertensiunea
Fructele de păducel pot scădea tensiunea arterială prin dilatarea vaselor de sânge. Un studiu a arătat că extractul de păducel ajuta la scăderea hipertensiunii la pacienţii cu diabet de tip 2, conform raportului Centrului Medical al Universităţii din Maryland.
Ameliorează angina
Studii ale aceleiaşi universităţi au arătat că extractul de fructe de păducel ajută la ameliorarea sau prevenirea anginei sau a durerilor în piept cauzate de un flux sanguin scăzut către inimă. Un studiu preliminar a arătat faptul că pacienţii care au luat 180 de mg de extract de păducel pe zi timp de trei săptămâni au avut o îmbunătăţire a circulaţiei sanguine către inimă şi au avut mai puţine dureri în piept în timpul exerciţiilor fizice.
Ceaiul de păducel reduce nivelul de colesterol din sânge
Ceaiul de păducel are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău – LDL din sânge. Totodată, ceaiul poate reduce și concentrația de trigliceride din organism.
Simptomele specifice menopauzei pot fi reduse cu paducel
Alaturi de efectele terapeutice enumerate, paducelul prezinta actiune calmanta la nivelul sistemului nervos, antidepresiva si relaxanta. Este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panica, insomnii.
Ajuta la diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei (bufeuri, palpitatii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie). Prezinta si actiune diuretica, favorizand eliminarea apei in exces de la nivelul tesuturilor. Datorita continutului bogat in substante antioxidante, frunzele si fructele stimuleaza sistemul de aparare a organismului.
Actiunea antioxidanta si vasodilatatoare prezinta efecte pozitive si in cazul persoanelor varstnice, in mentinerea si sustinerea functiilor mentale, cresterea capacitatii cardiace la efort si prevenirea depresiei.
Se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura, capsule, pulbere
Infuzie din flori sau fructe: 1 lingurita de flori sau fructe se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita. Se lasa 10 minute, se strecoara, se indulceste eventual cu miere si se bea pe parcursul unei zile.
Eficienta este si infuzia combinata, obtinuta din 3 lingurite de flori de paducel puse la macerat intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza.
Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se infuzeaza din nou intr-o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Ulterior, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern.
Se poate asocia si cu valeriana, roinita si talpa-gastei, pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac;