• Home
  • Meteo
  • Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis o avertizare de cod galben de ploi torențiale, vijelii puternice și vânt. Ce zone sunt vizate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis o avertizare de cod galben de ploi torențiale, vijelii puternice și vânt. Ce zone sunt vizate.

Meteorologii au emis luni avertizări de vreme severă pentru zilele următoare, cu o varietate de condiții meteorologice extreme. Începând de luni seara, mai multe regiuni din țară sunt sub cod galben din cauza caniculei, cu temperaturi care se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius.

Ploi torențiale, vijelii puternice și vânt în multe zone

Înainte de activarea avertizării pentru instabilitatea atmosferică în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei, temperaturile vor fi extrem de ridicate la începutul săptămânii.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși cu ușurință pragul critic de 80 de unități, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală în multe zone.

Alerta de cod galben de luni seara este valabilă pentru Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și Moldova.

Se prognozează averse torențiale, rafale puternice de vânt cu intensități între 50 și 70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi semnificative, cu acumulări de 20-30 l/mp în intervale scurte de timp și local peste 40 l/mp.

Instabilitate atmosferică în România

Instabilitatea atmosferică va persista și în zilele următoare. Marți, o nouă alertă cod galben va afecta cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei, unde temperaturile vor fi ridicate și indicele ITU va depăși 80 de unități.

Fenomenele periculoase vor continua să afecteze sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, inclusiv zonele montane și local în Maramureș.

Miercuri, instabilitatea atmosferică se va menține, cu averse torențiale, rafale puternice de vânt, vijelii, grindină și descărcări electrice, în special în centrul și estul țării.


Distribuie