• Home
  • Meteo
  • Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore

Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore

Alertă meteo. Se stricăî vremea din această după amiază. Avertizare meteo pentru ploi în nordul și nord-estul țării, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori în Carpații Orientali, începând de sâmbăta seara, 11 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1. 400 m, temporar viscol la peste 1700 m

Un ciclon puternic va afecta țara noastră până duminică. În Maramureș, Crișana, nord-estul Transilvaniei și în nordul și centrul Moldovei, ploile vor continua la noaptea și mâine, iar local cantitățile de apă vor atinge 15 – 20 l/mp.

În zonele de munte, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care se vor extinde pe parcursul nopții, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre nord-vest, anunţă ANM

Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti

Notă: Unele intensificări ale vântului cu viteze de 45…55 km/h vor fi și în restul teritoriului. În dimineața zilei de duminică în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, trecător vor fi precipitații mixte.

Atenție! Dacă trebuie să călătoriți cu mașina la munte sau în Bucovina, e recomandat să aveți montate anvelopele de iarnă! În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali, limita ninsorilor va coborî până la 800 – 1000 m, iar în pasurile montane din regiune se va circula în condiții de iarnă.

În zonele înalte din nordul țării, la peste 1500 m, vor fi perioade cu ninsoare puternică și, local, se va depune strat consistent de zăpada, cu grosimi de până la 15 – 30 cm.
Câțiva fulgi amestecați cu ploaie pot să apară, trecător, și la altitudini ceva mai joase, în special în nord-estul Transilvaniei și în partea de vest a Bucovinei.

De asemenea, noaptea și în prima parte a zilei de duminică vor fi intensificări ale vântului în nordul, centrul, sudul și estul țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Pe culmile înalte de munte, dar și în unele zone subcarpatice, viteza vântului la rafală va atinge 80 – 120 km/h, viscolind ninsoarea.

Ninsorile și viscolul continuă și duminică
Duminică, vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei. Se vor raporta viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În același timp, în zona Carpaților Orientali va continuă să ningă abundent. Aici, stratul de zăpadă va mai crește. Tot la munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În Capitală, sâmbătă, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea, când la rafală se vor atinge viteze în general de 55…60 km/h. Cerul va prezenta înnorări la începutul intervalului, când trecător va ploua slab, apoi se va degaja treptat. Temperatura minimă va fi de 4…6 grade.

Și duminică vremea va fi mohorâtă în București în cea mai mare parte a intervalului. Vântul va avea rafale în general de 55…60 km/h. Cerul va fi variabil
spre mai mult senin, iar temperatura maximă va fi de 14…15 grade.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: În general, temperaturi mai mari decât ar fi normal

După o săptămână în care temperaturile vor fi normale pentru luna noiembrie, cu ploi multe, vremea devine mai caldă, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Săptămâna 13 – 20 noiembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai coborâte în zonele montane dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de sud a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 20 – 27 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 4 – 11 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.


Distribuie