• Home
  • Meteo
  • Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.

S-a ales praful de trei mașini, duse mai bine de un kilometru de apa revărsată în cantități impresionante.

Grindina a căzut peste localități întregi. A distrus culturi și pomi fructiferi plini de rod.

În Prahova, s-a rupt cerul din care au căzut fără oprire perdele de apă. 40 de litri pe metru pătrat, potrivit specialiștilor, care au emis un Cod portocaliu de fenomene periculoase. Cel mai rău a fost la Vâlcănești.

Oamenii au privit ingroziți cum torenții apăruți din senin au luat cu totul mai multe autoturisme. Un mesaj RO-Alert i-a avertizat să se adăpostească.

Nivelul apei a crescut atât de mult încât a trecut de fundația gardurilor, iar gârla din sat s-a transformat într-un râu cu curenți puternici care a măturat tot de pe mal inclusiv mașini.

Avertisment din partea meteorologilor

În schimb, un trăsnet a aprins acoperișul unei case din Maramureș. Nu au fost victime, însă au fost afectați 300 de metri pătrați din locuință.

La fel de periculoasă a fost și grindina. La Dolhasca, în Suceava, a fost emis inclusiv un mesaj RO-Alert, după ce bucăți mari de gheață au început să cadă odată cu ploaia torențială.

Gheața a tocat mărunt grădinile oamenilor și a distrus în egală măsură flori și pomi fructiferi.

Stratul de grindină a fost atât de bogat încât nici după mai bine de 12 ore de stat în soare nu s-a topit. Localnicii din Vâlcănești spun că a plouat cu gheață timp de două ore și a acoperit totul de parcă era iarnă.

Într-un alt anotimp s-au trezit și cei din Vâlcea și Mehedinți. Meteorologii vorbesc acum despre o rupere de nori la nivel local și avertizează că astfel de fenomene s-ar putea repeta luna aceasta, care este una a extremelor.


Distribuie