• Home
  • Sănătate
  • Beneficiile miraculoase ale GUTUILOR. Ce afectiuni trateaza si amelioreaza

Beneficiile miraculoase ale GUTUILOR. Ce afectiuni trateaza si amelioreaza

Gutuile, fructele de aur ale toamnei, sunt bogate in vitamine si minerale ce intaresc organismul si actioneaza ca un puternic antioxidant. Cu ajutorul lor, puteti scapa de primele simptome ale unei raceli.

Cu un continut ridicat de apa (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) si minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuiile ofera beneficii pentru sanatate. “Sunt consumate ca atare, sub forma de remedii naturale sau utilizate la prepararea deserturilor.

Frunzele de gutui contin acizi organici, acidul chinic avand cea mai mare concentratie (in jur de 72%), urmat de acizi citric (in jur de 13%), oxalic, malic, fumaric si shikimic. In aceste frunze exista multe alte fitochimicale cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie dovedita, precum quercetina si rutina.

Beneficiile ceaiului din frunze de gutui:
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui – trateaza afectiunile ficatului si pancreasului

Studii recente japoneze au aratat ca gutuile au substante importante antivirale, care au rol important in cazurile de hepatita.

Sucul de gutui, dar si gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat si pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.

Diabetul zaharat
Infuzia din frunzele de gutui poate fi o solutie simpla si la indemana pentru normalizarea nivelului de zahar in sange. Aceasta se prepara dintr-o lingura de frunze maruntite la o cana de apa clocotita. Dupa ce se raceste, solutia se filtreaza si se administreaza portionat, de trei ori pe zi.

Tuse si astm
Infuzia din funze de gutui, uscate si macinate, preparata din dintr-o lingurita la o cana de apa fierbinte constituie un remediu des folosit pentru calmarea tusei convulsive in cazul adultilor, chiar si in situatiile grave. Si-a dovenit utilitatea si in crizele de astm.

Hipertensiune arteriala
Frunzele de gutui contin substante cu actiune vasodilatatoare, ceea ce determina scaderea preiunii arteriale. Prin urmare, ele pot fi folosite pentru controlul hipertensiunii. In acest scop, ele pot fi folosite fie sub forma de macerat, fie sub forma de tinctura.

Infectii gastro-intestinale si diaree
Pentru a combate procesul inflamator de la nivel gastro-intestinal, se prepara urmatorul remediu din frunze de gutui: se pun cinci grame de frunze uscate in 200 ml de apa clocotita si se mentine solutia in baie de auri timp de 20 de minute; dupa ce se raceste, se completeaza cu apa fiarta si racita pana la volumul initial. Din aceasta solutie se iau cate doua linguri de trei ori pe zi.

Ceaiul din frunze de gutui in cosmetica
Infuzia placut parfumata din fruze de gutui este si un extraordinar tratament pentru intarirea parului si combaterea matretii. In forma concentrata, aceasta confera o frumoasa nuanta bruna parului inchis la culoare.


Distribuie