Boala celiaca – semnele dupa care o recunosti

Boala Celiaca – Cum Sa Recunosti Semnele si Simptomele

Boala celiaca, cunoscuta si sub denumirea de intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna a intestinului subtire care poate aparea la persoanele predispuse genetic. Aceasta boala este declansata de consumul de gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Semnele si simptomele pot varia de la usoare la severe, iar recunoasterea lor poate fi esentiala pentru un diagnostic si tratament timpuriu. Iata cateva dintre semnele dupa care poti recunoaste boala celiaca:

Simptome gastrointestinale:
Probleme digestive:

Persoanele cu boala celiaca pot experimenta diaree cronica, constipatie sau alternanta intre cele doua.

Balonare si flatulenta:

Senzatia de balonare excesiva si gaze pot fi semne ale acestei afectiuni.

Durere abdominala:

Disconfortul sau durerile in zona abdominala pot fi prezente, mai ales dupa consumul de gluten.

Simptome generale:
Oboseala si slabiciune:

Pacientii cu boala celiaca pot simti o oboseala cronica si o senzatie constanta de slabiciune.

Pierdere in greutate:

Unele persoane pot pierde in greutate fara a incerca, ca urmare a problemelor digestive si a absorbtiei inadecvate a nutrientilor.

Anemie:

Deficitul de fier si de vitamina B12 poate cauza anemie, manifestata prin paloare, oboseala accentuata si senzatie de ameteala.

Simptome cutanate:
Dermatita herpetiforma:

Aceasta este o afectiune cutanata asociata cu boala celiaca, caracterizata prin aparitia de vezicule si mancarimi intense pe piele, in special pe zonele coturilor, genunchilor si spatelui.

Simptome neurologice:
Ataxie:

Unele persoane pot prezenta ataxie, o problema de coordonare a miscarilor, ca urmare a afectarii sistemului nervos.

Este important de mentionat ca semnele si simptomele pot varia de la persoana la persoana si ca unele pot fi mai pronuntate decat altele. Daca ai suspiciuni ca suferi de boala celiaca sau prezinti unul sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandat sa consulti un medic. Diagnosticul implica de obicei teste de sange pentru a detecta anticorpii specifici bolii celiace si o biopsie a intestinului subtire pentru confirmarea diagnosticului.

Tratamentul principal pentru boala celiaca implica adoptarea unei diete fara gluten pe termen lung. Excluderea totala a glutenului din alimentatie poate ajuta la reducerea simptomelor si la prevenirea complicatiilor pe termen lung.

In concluzie, recunoasterea semnelor si simptomelor bolii celiace este cruciala pentru obtinerea unui diagnostic si tratament adecvat. Daca ai motive sa crezi ca suferi de aceasta afectiune, consulta un specialist pentru evaluare si sfaturi medicale.


Distribuie