• Home
  • Sănătate
  • Boli cauzate de lipsa somnului. Unele dintre ele sunt foarte grave

Boli cauzate de lipsa somnului. Unele dintre ele sunt foarte grave

Lipsa somnului nu este banala si poate avea consecinte asupra corpului si mintii. Medicul dumneavoastra va indeamna sa dormiti suficient din motive intemeiate.

Care sunt simptomele somnului insuficient?

„Exista doua simptome principale care pot indica faptul ca o persoana sufera de lipsa de somn”, informeaza medicul generalist.

Un sentiment de oboseala : „Persoana simte o epuizare progresiva a performantelor sale intelectuale si fizice pe parcursul zilei.”

Somnolenta : „Ea corespunde unei capacitati scazute de a ramane treaz si poate provoca episoade de nevoie incontrolabila de a dormi.”

Problemele pe termen scurt ce apar daca nu reusiti sa dormiti suficient, pot include lipsa de vigilenta, somnolenta excesiva in timpul zilei, si sa aveti memoria afectata.

Iar de continuati sa nu dormiti suficient puteti avea probleme grave de sanatate asociate cu lipsa cronica de somn cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, infarctul, insuficienta cardiaca sau accidentul vascular cerebral.

Alte probleme potentiale includ obezitatea, depresia, afectarea imunitatii si scaderea dorintei sexuale.

Privarea cronica de somn va poate afecta chiar aspectul. In timp, poate duce la riduri premature si cearcane sub ochi.

Exista, de asemenea, o legatura intre lipsa somnului si cresterea hormonului stresului, cortizolul, in organism. Cortizolul poate descompune colagenul, proteina care mentine pielea neteda.
Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn specifica, raportata de aproximativ 30% dintre adulti si insomnia cronica cu 10%.

Cercetatorii studiaza somnul de zeci de ani, examinand rolul pe care il joaca in sanatate si bunastare. S-au acumulat o multime de informatii si statistici care indica faptul ca lipsa de somn este o cauza care contribuie la mai multe boli cronice si chiar la deces.

Studiile arata ca somnul este necesar pentru a mentine creierul sanatos si pentru a evita ravagiile bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa. Somnul poate „alimenta” creierul si il poate ajuta sa scape de deseurile care ar putea acumula si provoca declinul cognitiv.

Acum studiile arata din ce in ce mai mult si o legatura intre somn si greutate.

Se pare ca, cu cat dormiti mai putin, cu atat puteti lua mai mult in greutate.

Harvard School of Public Health a raportat un studiu care a urmat 60.000 de femei timp de 16 ani. A descoperit ca „femeile care dormeau cinci ore sau mai putin pe noapte aveau un risc cu 15% mai mare de a deveni obezi, comparativ cu femeile care dormeau sapte ore pe noapte.”

Un somn scurt afecteaza functia hormonilor care controleaza apetitul.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au avut alte informatii despre legatura lipsei de somn si diabet.

Ei au descoperit ca mai putin somn a dus la „acumularea de acizi grasi, care afecteaza atat metabolismul, cat si sensibilitatea la insulina” si asta poate duce la diabet.

Medicii recomanda sa dormiti suficient si pentru a nu dezvolta boli cardiovasculare.

Inima pe timpul somnului este in repaus, iar ritmul cardiac si tensiunea arteriala sunt reduse.

Cu cat inima nu are sansa de a se reimprospata, cu atat este mai mare riscul ca aceasta sa duca la hipertensiune arteriala cronica.

Mai multe studii efectuate la Stanford Medicine au descoperit ca tulburarile de somn ar putea prezice si un risc crescut de sinucidere.

Peste 60 de studii din intreaga lume au produs date care leaga tulburarile de somn si gandirea sinucigasa.

A intelege rolul pe care il poate juca somnul in sinucidere inseamna a intelege modul in care lipsa somnului afecteaza creierul.

Insomnia poate duce la dificultati in rezolvarea problemelor, la pierderea locului de munca, sau a unei relatii, sau la depresie. Acest lucru duce la cea mai proasta solutie posibila, cum ar fi sinucidere.

Pentru a determina daca suferiti de tulburari de somn, familiarizati-va mai intai cu modul in care sunt definite.

Cele mai frecvent diagnosticate tulburari de somn se impart in cinci categorii:

Insomnie: imposibilitatea de a dormi cand sunteti obosit, dificultati in a adormi, a ramane adormit si / sau se trezesc prea devreme dimineata.

Apnee in somn: respiratia incepe si se opreste brusc, poate provoca gafait sau sufocare, poate fi insotita de sforait puternic.

Narcolepsie: adormirea brusca, oricand, oriunde.

Sindromul picioarelor nelinistite: un impuls incontrolabil de a misca picioarele in timp ce incercati sa dormiti, durere.

REM- Tulburare de comportament al somnului: cea mai periculoasa tulburare de somn care poate avea ca rezultat lovituri de picioare, vorbe, ranire accidentala a celor din jur.

Daca credeti ca aveti o tulburare de somn; daca partenerul dvs. va spune ca sforaiti sau daca va treziti continuu epuizati, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra. Cel mai important pas este diagnosticul tulburarilor de somn.

Somnul suficient este extrem de important pentru sanatatea fizica si mentala. Cu cat veti afla mai repede daca aveti o tulburare de somn, cu atat mai repede o puteti trata.

Un somn bun va face sa va simtiti mai bine, sa va protejati sanatatea si sa va extindeti viata.


Distribuie