• Home
  • Sănătate
  • Cacao caldă – Elixirul sănătății și bunăstării pentru organism

Cacao caldă – Elixirul sănătății și bunăstării pentru organism

Cacao este considerată cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli, cu efecte de protecție cardiovasculară impresionante. Cu câteva mii de ani în urmă, oamenii consumau cacao în băuturi simple, fără îndulcitori, preparate cu apă. Astăzi, ciocolata neagră cu un conținut de cacao de peste 70% este considerată cea mai sănătoasă formă de dulciuri, însă adaosul de zahăr și calorii poate limita beneficiile acestei superalimente asupra sănătății.

Locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă simplă și eficientă de a savura pe deplin proprietățile terapeutice ale cacao, preparând “cacao caldă” cu apă fierbinte, fără adaosuri de lapte sau zahăr.

Rețetă:

Adunați 2 linguri de cacao și 1 cană de apă fierbinte.
Opțional, puteți adăuga jumătate de linguriță de scorțișoară, 2 lingurițe de zahăr brun sau miere și 1 lingură de lichior pentru o aromă suplimentară.
Într-o cană, amestecați pulberea de cacao (și adaosurile opționale, dacă doriți) cu puțină apă rece până obțineți o pastă omogenă.
Turnați apoi apa fierbinte și amestecați bine.
Savurați această cacao caldă dimineața în loc de cafea, sau până la ora 14, dacă nu puteți renunța complet la cafea. De asemenea, puteți înlocui cacao cu carob (pudră de roșcove), care este la fel de bogată în antioxidanți și o găsiți în magazinele naturiste.
Beneficii:

Cacao este un adevărat miracol al naturii, fiind considerată titanul tuturor superalimentelor cercetate de oamenii de știință. Conține peste 700 de compuși cunoscuți, în special antioxidanți, care protejează celulele, întârzie îmbătrânirea prematură și previn bolile.

Pulberea de cacao este extrem de bogată în polifenoli, un grup de antioxidanți protectori, regăsiți și în vinul roșu și ceaiul verde. Acești compuși au un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular, reduc riscul de infarct și atac cerebral, scad tensiunea arterială și combat hipertensiunea, ajută la scăderea colesterolului și relaxează vasele de sânge.

Flavonolii din cacao, precum flavan-3-oli, catechine, epicatechine și proantocianidine, protejează celulele corpului și reduc riscul de boli mortale.

Cacao are efect cardio-protector prin reducerea oxidării colesterolului “rău” și prevenirea aterosclerozei. De asemenea, are proprietăți anti-coagulante asemănătoare aspirinei.

Chiar și o cantitate mică de cacao poate scădea nivelul de colesterol și tensiunea arterială. Consumul regulat de cacao îmbunătățește funcționarea venelor și arterelor.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, cacao caldă are un efect tonic pentru psihic, combătând depresia și îmbunătățind dispoziția.

Alimentele bogate în antioxidanți, precum ceapa, merele, ceaiul verde și vinul roșu, protejează, de asemenea, sistemul cardiovascular și aduc multiple beneficii pentru sănătate.


Distribuie