• Home
  • Știri
  • Calendar Crestin Ortodox 21 noiembrie 2023. Intrarea in Biserica a Maicii Domnului: Ce se mananca in aceasta zi si ce nu ai voie sa faci

Calendar Crestin Ortodox 21 noiembrie 2023. Intrarea in Biserica a Maicii Domnului: Ce se mananca in aceasta zi si ce nu ai voie sa faci

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Ea este celebrata anual la data de 21 noiembrie, zi marcata de numeroase traditii, obiceiuri si superstitii.

Aceasta sarbatoare ne pune inainte ziua in care, dupa traditie, Sfintii Ioachim si Ana au adus pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu. Ea va ramane pana la varsta de 15 ani, ca una care, inca inainte de zamislire, fusese harazita Domnului, de catre pa­rintii ei. Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea. Exista astfel o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa. Mai exista si o marturie privind construirea unei biserici de catre imparateasa Elena in cinstea acestui eveniment.

Sf. Andrei Criteanul (sec. al VII-lea) vorbeste si el despre aceasta sarbatoare ce se tinea la Ierusalim. In sec. al VIII-lea, patriarhii Gherman si Tarasie au rostit cate o predica in cinstea acestei sarbatori. Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543. Biserica a fost construita de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al Templului. In Apus, sarbatoarea a fost adoptata mult mai tarziu de papa Grigorie al XI-lea, care a celebrat-o petru prima data la Avignon, in 1374. Ea s-a raspandit in sec. XV-XVI, in timpul papilor Sixt al IV-lea si Sixt al V-lea.

Traditii pe care nu trebuie sa le incalci pe 21 noiembrie
Se spune ca in aceasta zi se deschid cerurile, adica este o oportunitate speciala pentru credinciosi ca sa se roage pentu implinirea celor mai mari dorinte.

In unele zone din Romanie, fetele care vor sa isi afle ursitul vor merge la fantana cu o lumanare alba pe care o vor aprinde si o vor aseza pe marginea fantanii la cantatul cocosului. Pe luciul apei, fata isi va vedea chipul ursitului.

In aceasta zi se da de pomana peste, fructe, lumanari si ceva dulce. Oamenii celor care au murit fara lumina ofera de pomana placinta cu dovleac si o lumanare alba, care se spune ca nu se stinge niciodata.

Se mananca peste, insa bucatele sunt aduse la biserica sa fie sfintite. In aceasta zi se ofera pachete de mancare nevoiasilor.

Copiii isi pregatesc sorcovele folosite de Anul Nou punand crengi de mar in vase cu apa ca sa inmugureasca si sa infloreasca.

Totodata, in unele zone inca se practica ungerea cu usturoi a tocurilor usilor si ramele geamurilor, ca strigoii sa nu intre in casa.


Distribuie