• Home
  • Știri
  • Calendar Crestin Ortodox, 3 noiembrie 2023. Trei sfinti sunt praznuiti in aceasta zi. Ce sa faci ca sa-ti mearga bine de acum incolo – binele si norocul isi vor face loc in casa ta.

Calendar Crestin Ortodox, 3 noiembrie 2023. Trei sfinti sunt praznuiti in aceasta zi. Ce sa faci ca sa-ti mearga bine de acum incolo – binele si norocul isi vor face loc in casa ta.

Calendar Crestin Ortodox, 3 noiembrie 2023. Biserica Ortodoxa ii pomeneste, astazi, 3 noiembrie, pe Sfintii Mucenici Achepsima (episcop), Iosif (preot) si Aitala (diacon). Acestia au fost pedepsiti pentru ca erau crestini.

Sfintii Achepsima, episcopul, Iosif, preotul si Aitala, diaconul au trait in secolul al IV lea, in vremea imparatului Sapor, regele persilor.

Achepsima a fost arestat in timpul prigonei impotriva crestinilor din timpul domniei lui Sapor si aruncat in temnita, unde a patimit vreme de trei ani. Dupa torturi bestiale el a fost decapitat. Moartea sa i-a fost descoperita in chip minunat de un copil, care, potrivit Traditiei a intrat in casa acestuia si l-a sarutat pe cap spunandu-i: „Fericit este acest cinstit cap, caci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va incununa!”

Iosif si Aitala pentru ca au avut curajul sa marturiseasca credinta in Hristos au fost ingropati in pamant pana la mijloc, iar tortionarii i-au silit pe crestini sa ii bata cu pietre. Prin lucrarea lui Dumnezeu, noaptea, trupul lui Iosif s-a facut nevazut, iar peste trupul lui Aitala a rasarit un arbore de mir cu ale carui frunze si ramuri oamenii primeau vindecare de orice boala erau cuprinsi. Acest arbore a rodit vreme de cinci ani, pana cand paganii l-au taiat din radacina.

Ce e bine si ce nu sa faci

Se spune ca daca urmezi cu strictete toate randuielile si obiceiurile legate de aceasta zi, iti va merge bine pe viiror. Hai sa vedem ce este bine sa faci in aceasta zi.

Inainte de orice, este zi de post. Se spune ca cine tine post in aceasta zi isi curata trupul si sufletul, are parte de zile bune, este ferit de rele si cu siguranta binele si norocul isi vor face loc in casa ta.

Ar trebui sa te rogi la fel de mult ca duminica, si sa ai un moment de odihna. Astfel, vei avea parte numai de lucruri bune si va fi ajutat de Dumnezeu.

In aceasta zi trebuie sa mananci putin, sa vorbesti putin, sa te feresti de certuri si scandaluri si sa nu consumi vin. Este bine sa traiesti cumpatat pentru ca, dupa cum am mai spus, este zi de post.

Despre copiii nascuti in aceasta zi se spunea in popor ca vor fi credinciosi, statornici si iubitori cu parintii lor.

In trecut, in aceasta zi, gospodinele nu aveau voie sa coace paine si nici sa faca bors. In caz contrar, se spune ca atrageau bolile si relele asupra locuintei.

In aceasta zi nu se face curat, nu se da cu matura si nici nu se arunca cenusa din soba, pentru ca se spune ca arunci tot norocul si binele din casa.

In aceasta zi nu este bine sa mananci usturoi, pentru ca a doua zi se impartaseste ingerul tau pazitor.

Rugaciune catre Sfintii Achepsima, Iosif si Aitala

Troparul Sfintilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul si Aitala, diaconul

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfintilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul si Aitala, diaconul

Cantand cele de sus…

Cele Dumnezeiesti de Taina le-ai invatat, intelepte, cu cinste, jertfa primita ai fost, de Dumnezeu fericite. Ca paharul lui Hristos ai baut cu marire, Sfinte Achepsima, cu cei impreuna patimitori cu tine, rugandu-te neincetat pentru noi toti.


Distribuie