• Home
  • Știri
  • Calendar ortodox 25 octombrie 2023. Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, făcători de minuni. Rugăciune ajutătoare la vreme de mare întristare

Calendar ortodox 25 octombrie 2023. Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, făcători de minuni. Rugăciune ajutătoare la vreme de mare întristare

În această zi, Biserica Ortodoxă îi menționează pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, mari făcători de minuni.

Sărbători religioase 25 octombrie 2023

Ortodoxe: Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

Greco-catolice: Sf. m. Marcian și Martiriu

Romano-catolice: Ss. Crisant şi Daria, soţi m.; Mina, ostaş m.

Calendar ortodox 25 octombrie 2023. Cine au fost Sfinții Mucenici Marcian și Martirie
Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au fost secretarii Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului, din timpul împăratului Constantie (337-361). Marcian a fost citeț, iar Martirie a fost ipodiacon în marea Aghia Sofia din Constantinopol, scrie crestinortodox.ro.

După ce Pavel, patriarhul Constantinopolului, a fost exilat în Armenia și omorât pentru că nu a primit erezia ariană, adepții acestei erezii au încercat să îi cumpere pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie. Pentru că nu au reușit, i-au condamnat la moarte. Când i-au prins și i-au dus la locul de ucidere, aceștia au cerut puțină vreme pentru rugăciune și, ridicând ochii și înălțând mâinile la cer, au zis: „Doamne Dumnezeule, Cel ce ai creat deosebit inimile noastre, Cel ce cunoști faptele noastre, primește în pace sufletele robilor Tăi, căci pentru Tine murim și ne socotim ca niște oi duse la tăiere. Ne bucuram, însă, ca pentru numele Tău ieșim cu o așa moarte din viață, învrednicește-ne pe noi să fim părtași vieții veșnice, Tu care ești viața noastră„. Apoi și-au plecat sub sabie sfintele lor capete.

Au fost îngropați la poarta Milandisia din Constantinopol.

Deasupra sfintelor lor moaște făcătoare de minuni, Sfântul Ioan Gură de Aur a înălțat o biserică cu hramul lor.

Calendar ortodox 25 octombrie 2023. Rugăciunea rostită către aceşti sfinţi nu rămâne fără răspuns

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.


Distribuie