• Home
  • Știri
  • Calendar ortodox 9 iulie 2024. Este praznuit Sfantul facator de minuni si grabnic ajutator.

Calendar ortodox 9 iulie 2024. Este praznuit Sfantul facator de minuni si grabnic ajutator.

Calendar ortodox 9 iulie 2024. Sfantul Pangratie, praznuit anual la 9 iulie, este cunoscut pentru alinarea suferintelor celor asupriti. Considerat facator de minuni, toti cei care se roaga lui cu credinta primesc ajutor rapid.

Calendar ortodox 9 iulie 2024. Cine a fost Sfantul Pangratie
Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia, dar viata l-a purtat catre Ierusalim, unde a dorit sa asculte invataturile lui Hristos si sa fie martor la miracolele acestuia. La Ierusalim, Pangratie a fost remarcat de Apostolul Petru si a primit Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului.

Dupa ce a trait o perioada retras intr-o pestera, Pangratie a fost hirotonit episcop al Tavromeniei (Taormina) din Sicilia. Aici, el a desfasurat o ampla activitate de convertire a paganilor la crestinism si a distrus idolii locali.

In contextul convertirii intregii cetati Tavromenia la crestinism, comandantul pagan Acvilin a decis sa distruga orasul. Pangratie, insotit de clerul sau si purtand Sfanta Cruce, a iesit in intampinarea armatei pagane. Odata ce soldatii s-au apropiat de cetate, s-a lasat intunericul, iar in confuzia generata, acestia s-au omorat intre ei, salvand astfel cetatea prin interventia divina si rugaciunea episcopului, conform crestinortodox.ro.

Articolul continuă după reclame

Dupa moartea lui Bonifatie, conducatorul Siciliei care fusese convertit la crestinism, Sfantul Pangratie a fost martirizat de Montan, noul lider pagan al insulei.

Calendar ortodox 9 iulie 2023. Rugaciunea catre Sfantul Pangratie a celor nedreptatiti
„Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfintite Mucenice Pangratie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre si sa ne implineasca dorintele.

Preacinstita piatra te cunoaste pe tine Biserica, Sfinte Pangratie, intarindu-se pururea cu taria cuvintelor tale. Pentru aceea, cinsteste astazi pomenirea ta.

Cu plugul dumnezeiestilor tale cuvinte ogorand inimile cele intelenite mai inainte de uscaciunea relei credinte, le-ai aratat cu adevarat roditoare prin credinta, Mucenice Pangratie.

Intarit fiind de Duhul ai gonit duhurile cele viclene; si cu parghia rugaciunilor, ai surpat pana la pamant capistile idolilor, ridicand biserici, vrednicule de minuni.

Partinitor al dreptei credinte, purtator de biruinta te-ai aratat, Sfintite Pangratie, in ceruri, impreuna cu cei fara de trup, inainte stand. Pentru aceasta, roaga-te Domnului sa ne mantuiasca pe noi. Amin!”


Distribuie