• Home
  • Știri
  • Care este diferenta dintre metrul ster si metrul cub. Cum sa nu te lasi pacalit

Care este diferenta dintre metrul ster si metrul cub. Cum sa nu te lasi pacalit

Multe persoane cad in capcana escrocilor ambulanti care comercializeaza lemn de foc, fiind pacalite anual. Acesti comercianti se folosesc de confuzie si de lacunele de cunostinte ale oamenilor obisnuiti cu privire la modul de masurare a cantitatilor de lemn, vanzand lemn la metru ster si sugerand ca este vorba despre un metru cub de lemne. Totusi, intre aceste doua unitati de masura exista o diferenta semnificativa pe care este esential sa o intelegi pentru a evita sa cazi si tu victima a acestor inselaciuni.

Lemnul utilizat la incalzirea locuintelor se vinde cel mai adesea fasonat in steri, unitatea de masura fiind metrul ster sau metrul cub. Nu de putine ori se face confuzie intre cele doua unitati de masura, de aceea prezentam aici care sunt diferentele intre cele doua notiuni.

Este bine de stiut ca dintr-un arbore care se recolteaza se obtine in cele mai multe situatii atat lemn de lucru, adica lemn care datorita dimensiunilor si lipsei defectelor se preteaza pentru diverse prelucrari industriale (furnire, cherestea, placaje s.a.), cat si lemn de foc. Lemnul destinat incalzirii este lemnul cu dimensiuni mai mici si insusiri tehnologice inferioare.

In vederea manipularii lemnului de foc, acesta se fasoneaza la locul recoltarii sau in depozite in steri, adica in piese cu lungimea de 1 metru sau in dublu steri, cu lungimea de 2 metri. Aceste piese se stivuiesc in figuri geometrice regulate in vederea determinarii volumului. O stiva de lemn fasonat in steri cu dimensiunile de 1 metru lungime, 1 metru latime si 1 metru inaltime are volumul aparent de 1 metru cub (1 m x 1 m x 1 m), dar trebuie sa tinem cont de faptul ca printre piesele de lemn se afla spatii cu aer.

Care este diferenta dintre metrul ster si metrul cub.
Volumul aparent de 1 metru cub care contine atat piesele de lemn cat si golurile dintre acestea se numeste metru ster. In urma determinarilor experimentale s-a stabilit ca volumul aerului dintre piesele de lemn poate varia intre 0,30 si 0,40 din volumul aparent, in functie de cat de bine sunt asezate lemnele in respectiva stiva. Asadar, un metru ster are 0,60 – 0,70 metri cubi de lemn si 0,40 – 0,30 metri cubi de aer. Raportul dintre volumului de lemn si volumul aparent al stivei poarta denumirea de factor de cubaj.

In practica ocoalelor silvice, lemnul pe care il vand populatiei pentru incalzire se sorteaza in doua categorii, in functie de calitate. Lemnul de calitatea I este superior pentru ca este de regula mai gros, mai drept si cu defecte mai putine. Pentru acesta se aplica un factor de cubaj de 0,68, ceea ce inseamna ca intr-un metru ster avem 0,68 metri cubi de lemn, iar pentru lemnul de calitatea a II-a, mai subtire, mai stramb si cu defecte mai multe aplicam un factor de cubaj de 0,62.

Sa presupunem ca vrem sa verificam volumul de lemn dint-o masina pe care urmeaza sa-l cumparam. Trebuie sa ii masuram (in metri) cele trei dimensiuni (lungime, latime si inaltime) si sa le inmultim. Vom afla astfel volumul aparent sau volumul in metri steri. Pentru a afla volumul in metri cubi il vom inmulti cu 0,68 pentru lemn de foc de calitatea I sau 0,62 pentru lemnul de foc de calitatea a II-a.

Daca apreciem ca factorul de cubaj nu este corect pentru incarcatura respectiva, acesta se poate determina prin metoda diagonalelor. Pe fata stivei desenam un patrat cu latura de 0,71 metri si materializam diagonalele. Pe traseul ambelor diagonale masuram (in centimetri) segmentele care vin pe capatul sterilor. Cumulam apoi segmentele astfel masurate, transformam in metri prin impartire la 100 si apoi impartim la 2 (pentru ca am masurat ambele diagonale). Rezultatul va fi factorul de cubaj cu care trebuie sa inmultim volumul aparent pentru a afla volumul in metri cubi.

De regula, lemnul de esenta tare cantareste, uscat, intre 750-850 kg pe 1 m³ plin. Prin urmare, aplicand coeficientul de 0,66, un ster va cantari intre 495 si 561 kg de lemn de foc, iar un dublu-ster in jur de o tona de lemn.


Distribuie