2.1 C
Timișoara

Cât de des ar trebui să vă spălați părul? Depinde, spun specialiștii

Data:

    Spălarea părului poate fi un proces simplu și direct, dar a ști cât de des să se spele poate fi o provocare. Potrivit experților, textura părului și nivelurile de producție de ulei ale unei persoane joacă un factor în sănătatea și igiena generală a părului. Tiffany Young, tricolog certificat și CEO al Thin Hair Thick, o companie de păr cu sediul în Salt Lake City, Utah, a declarat că determinarea cât de des să se spele părul poate fi stabilită examinând pielea.

    „Glandele sebacee vor determina adesea cât de des ar trebui să vă spălați scalpul”, a spus Young pentru Fox News Digital. „Dacă nu ești sigur de tipul tău de piele, fața ta este un bun indicator al modului în care se comportă scalpul tău”, a continuat ea. Persoanele care au pielea grasă vor trebui probabil să-și spele părul mai des în comparație cu persoanele care au pielea uscată, potrivit Young.

    „Dacă vă treziți să vă spălați fața zilnic din cauza producției de ulei, scalpul dumneavoastră va avea probabil nevoie de același tratament”, a spus Young. Tipurile de păr creț și de păr texturat tind să fie mai uscat și pot dura câteva zile (până la cinci) fără spălare, deși depinde și de activitatea fizică a unei persoane și de nivelul hormonal, potrivit Young.

    „Cu toate acestea, nu același lucru este valabil pentru texturile de păr subțire și fin”, a spus Young. „Cei cu fire de păr subțiri sau fine vor observa probabil un scalp gras în fiecare zi sau două. Acest lucru se datorează faptului că există mai puțini foliculi de păr pentru a absorbi producția de ulei și deoarece textura părului nu absoarbe uleiul ca omologii lor cu părul creț.

    Este în regulă să vă spălați părul o dată la două zile în acest caz.” Young a remarcat că atunci când spălați părul, este important să concentrați șamponul pe „zona scalpului” și să evitați distribuirea produsului pe tot firul de păr, ceea ce ar putea duce la uscarea excesivă a texturilor fine ale părului.

    Dr. Nadir Qazi, dermatolog cosmetic, chirurg și fondator al Qazi Cosmetic Clinic, o clinică de dermatologie și chirurgie plastică din Irvine, California, a declarat că spălarea părului este un pas important într-o rutină de îngrijire a părului, deoarece „promovează sănătatea bună a scalpului și curăță părul. .” Părul care este lăsat nespălat poate avea o acumulare de murdărie, mătreață, ulei, produse de coafat și alte resturi, a declarat Qazi pentru Fox News Digital.

    „Acumularea poate prinde ciuperci și bacterii pe scalp și poate duce la acnee fungică, blocarea porilor și blocarea glandelor sebacee”, a spus Qazi. „De asemenea, poate contribui la încurcarea, părul rupt și creșterea căderii părului.”

    Părul care a fost lăsat nespălat pentru o perioadă prelungită de timp poate începe să dezvolte un miros, să pară gras și să atragă gândaci, potrivit Qazi. Iată îndrumări pentru spălarea părului bazate pe diferite texturi ale părului:

 Păr drept

    Texturile părului drept pot fi spălate la fiecare două până la trei zile, deoarece tinde să devină gras mai repede, potrivit Qazi. „Folosirea unui șampon volumizator va ajuta la adăugarea corpului părului drept”, a spus Qazi. După șampon, Qazi recomandă continuarea cu un balsam ușor, astfel încât părul drept să nu fie sau să arate îngreunat sau să se simtă gras.

 Par ondulat

    Texturile de păr ondulat pot fi spălate la fiecare două sau trei zile, potrivit lui Qazi. „Umiditatea este încă esențială pentru părul ondulat, așa că asigurați-vă că condiționați părul fără a îngreuna rădăcinile, adăugând balsam doar la vârfurile părului”, a spus Qazi. Dacă încrețirea este o problemă, Qazi recomandă să folosești șampoane fără sulfat și să eviți uscarea la căldură.

  Par cret

    Texturile părului creț au o oarecare varietate și pot fi spălate la fiecare una până la cinci zile, potrivit Qazi. „Evitați șampoanele cu substanțe chimice dure și mirosuri puternice, astfel încât părul să nu devină uscat și fragil”, a spus Qazi. „Evitați căldura și periile și folosiți un pieptene pentru dinți lați pentru a preveni deteriorarea buclelor.”

    Pentru părul creț, Qazi recomandă spălările în comun – creme de curățare special formulate – față de șampoanele tradiționale, deoarece „condiționează mai mult părul pe măsură ce curăță”. Cu toate acestea, el observă că nu tot părul creț poate tolera spălările în comun și recomandă doar schimbarea produselor de curățare „dacă este posibil”.

Știri locale

Știri nationale