Românii sunt as la a face grătar, iar de cele mai multe ori printre produsele care sfârâie pe grilajul încins se numără și cârnații cabanos. Aceștia sunt iubiți de români, însă cât de bine ne fac? Nu mulți sunt cei care știu ce conține un astfel de produs. Dragoș Pătraru, de la „Starea Sănătății”, a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre ingredientele pe care le au acești cârnați și a subliniat cât de nocivi sunt.
În unul dintre episoadele „Starea Sănătății”, Dragoș Pătraru a pus sub lupă cârnații cabanos, mai ales având în vedere dragoste românilor pentru aceștia. De exemplu, potrivit spuselor acestuia, în 2022, această industrie a dus aproape un miliard de euro, ceea ce ne-a plasta pe locul al treilea în topul producătorilor europeni, după Polonia și Austria. Dar ce conțin, de fapt, acești cârnați și cât de sănătoși sunt.
Dragoș Pătraru: „Nu mai consumați”
Așa cum spuneam, din dragostea românilor pentru mezeluri, Dragoș Pătraru a tras un semnal de alarmă și spune că OMS a făcut o legătură clară între mezeluri, printre care se numără și cârnații cabanos, și cancer.
„Organizația Mondială a Sănătății face o legătură foarte clară între consumul de mezeluri și cancer. Iar asta se întâmplă din cauza a ceea ce a ajuns această industrie a cărnii. Dar care e treaba cu Cabanosul? Inițial, acest produs a apărut ca o delicatesă pentru ocazii speciale. Iar astăzi din cauza exporturilor este regăsit în magazinele din toată lumea”, spune Dragoș Pătraru.
De asemenea, așa cum obișnuiește, acesta a luat la analizat lista de ingrediente a mai multor cârnați Cabanos. Ei bine, indiferent de firma ce îi produce, în toate cazurile lista de ingrediente este mult mai mare decât ar trebui și abundă în E-uri și în aditivi alimentari periculoși.