• Home
  • Știri
  • Ce pensie primesc cei care au lucrat doar 15 ani pe carte de munca? Regula care se va aplica de catre Casa de Pensii de la 1 septembrie 2024

Ce pensie primesc cei care au lucrat doar 15 ani pe carte de munca? Regula care se va aplica de catre Casa de Pensii de la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor si recalcularea, valabila din 1 septembrie 2024. Noua lege a pensiilor, care include si recalcularea pensiilor, va fi aplicata incepand cu 1 septembrie 2024. Multi pensionari nu au inteles cum va functiona noua formula de calcul si spera sa obtina mai multi bani. Totusi, vor exista si pensionari care vor ramane cu aceeasi suma de bani.

In momentul de fata, pentru a beneficia de pensie, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani, adica trebuie sa fi lucrat pe carte de munca aceasta perioada.

Conform noii formule de calcul, la o vechime de cel putin 15 ani, pensionarul va primi 45% din salariul minim brut si inca 1% din salariul minim brut pentru fiecare an suplimentar.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budai, a explicat ca cei care au stagiul minim de cotizare pot beneficia de indemnizatia minima sociala, in valoare de 1.281 de lei, in cazul in care pensia rezultata din calculul clasic ar fi mai mica.

Detalii despre noua lege a pensiilor

Conform noii legi a pensiilor, aplicabila din septembrie 2024, pensia pentru limita de varsta se acorda la implinirea varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. La calculul acestui stagiu de cotizare contributiv de 15 ani nu sunt incluse perioadele asimilate, cum ar fi studiile superioare, stagiul militar, sporurile pentru conditii de munca deosebite sau speciale (fostele grupe I si II), perioadele necontributive anterioare datei de 1 aprilie 2001 si perioadele recunoscute in baza Decretului Lege 118/1990.

Articolul continuă după reclame

Conditii pentru pensia de limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta se acorda persoanelor care, la data pensionarii, indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare, conform Legii nr. 263/2010. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Aceste varste se ating gradual, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 a legii.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe. Acesta se atinge tot gradual, conform aceleasi esalonari. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru femei si barbati, si se atinge in acelasi mod.

Acte necesare pentru inscrierea la pensia pentru limita de varsta

Cerere tip

Cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta

Carnetul de munca (original)

Carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original)

Alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau in serviciu

Actele de stare civila ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de nastere si de casatorie (original)

Livretul militar (original)

Diploma de absolvire a invatamantului universitar (original) si adeverinta care sa ateste durata normala a studiilor si faptul ca au fost urmate la zi

Adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original)

Adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original)

Procura speciala, pentru mandatar (original)

Adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa 1 ianuarie 2011 (original)


Distribuie