• Home
  • Știri
  • Ce pensie vor primi românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Ce pensie vor primi românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani după recalcularea de la 1 septembrie 2024

În fiecare an va exista o majorare cu rata inflației. La data de 1 ianuarie 2024 pensiile au crescut cu 13,8% pentru toți vârstnicii ieșiți la pensie.

Ministrul Muncii a mai explicat încă o dată cum se vor calcula noile pensii și cum se poate afla simplu câți bani în plus vor primi în câteva luni cei care au o vechime de muncă de peste 25 de ani.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că este importantă și contribuția plătită din salariu.

Deci, nu este suficient numai să fi lucrat 30 de ani, de exemplu.

Toate explicațiile despre cum se vor calcula sumele de plată pentru pensionarii care au muncit peste 25 de ani

„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii.

Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.

Echitate între pensionari. Apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei. Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea. Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe de o parte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care încurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. În noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani.

Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotizare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25-30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30-35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.

În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari, dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă.

Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit Româniatv.net.

Ministrul Muncii a dorit să înlăture astfel orice suspiciune cu privire la o minciună care a devenit virală, potrivit căreia în noua lege dispare contributivitatea, astfel, contează doar vechimea, conform Adevărul.ro.

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncteVPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.


Distribuie