• Home
  • Sănătate
  • Ce sa pui in apa in care fierbi ouale ca sa le cureti usor. Ingredientul care costa mai nimic va face diferenta

Ce sa pui in apa in care fierbi ouale ca sa le cureti usor. Ingredientul care costa mai nimic va face diferenta

Gospodinele experimentate au mereu la indemana trucuri care transforma gatitul intr-o experienta fara stres. Fierberea oualor poate parea simpla, dar curatarea lor poate fi o adevarata provocare. Totusi, un ingredient banal, care costa in jur de 1 leu, poate face diferenta: bicarbonatul de sodiu.

De ce sa adaugi bicarbonat de sodiu in apa in care fierb ouale?
Bicarbonatul de sodiu are un efect magic asupra oualor fierte. Acesta:

Slabeste membrana interna a cojii, facand-o mai usor de indepartat;
Modifica pH-ul albusului, transformand oul intr-un aliment mai alcalin, ceea ce usureaza decojirea;

Simplifica procesul de fierbere, economisind timp si efort.

Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa in care fierb ouale. Rezultatul? O coaja care se desprinde in cateva secunde, fara a lasa urme sau a rupe albusul.

Trucuri alternative pentru oua perfecte
Daca nu ai bicarbonat de sodiu la indemana, iata alte solutii la fel de eficiente:

1. Sarea, un aliat de incredere

Adauga un praf de sare in apa de fierbere. Acest truc are doua beneficii majore:

Protejeaza ouale de spargere in timpul fierberii;

Ajuta albusul sa se solidifice mai repede, prevenind scurgerea acestuia in cazul in care coaja se crapa.

2. Otetul, pentru oua fara crapaturi

O lingurita de otet adaugata in apa intareste coaja oualor, reducand riscul de spargere in timpul fierberii. Acest truc este perfect mai ales pentru ouale proaspete, care sunt mai dificil de curatat.

3. Baia de gheata, secretul curatarii rapide

Dupa ce ouale sunt fierte, transfera-le imediat intr-un bol cu apa rece si cuburi de gheata. Aceasta metoda ajuta ouale sa se contracte, ceea ce face ca coaja sa se desprinda mult mai usor. In plus, racirea rapida opreste procesul de gatire, mentinand galbenusul cremos si delicios.

4. Uleiul sau untul, pentru un plus de finete

Unele gospodine adauga cateva picaturi de ulei sau o bucatica de unt in apa de fierbere. Grasimile reduc aderenta cojii la albus, facand decojirea o joaca de copil.

Cum sa fierbi ouale perfect
Pe langa trucurile mentionate, asigura-te ca respecti cativa pasi simpli pentru a obtine oua fierte exact cum iti doresti:

Alege oua la temperatura camerei, pentru a preveni spargerea in timpul fierberii;

Pune ouale in apa rece si adauga ingredientul dorit (bicarbonat, sare sau otet);

Lasa apa sa fiarba la foc mediu si cronometeaza:
4-5 minute pentru oua moi;

7-8 minute pentru oua cleioase;

10-12 minute pentru oua tari.

Prin aplicarea acestor metode, ouale fierte vor deveni o sarcina usoara, iar rezultatele vor fi perfecte de fiecare data! Ai incercat deja vreunul dintre aceste trucuri? Daca nu, acum este momentul sa vezi ce diferenta pot face!


Distribuie