• Home
  • Sănătate
  • Ceaiul de cătină, un remediu naturist excepțional. Iată ce beneficii are pentru sănătate!

Ceaiul de cătină, un remediu naturist excepțional. Iată ce beneficii are pentru sănătate!

Ceaiul de catina este un remediu naturist de care organismul tau are mare nevoie, atat pentru refacerea nivelului de energie, cat si pentru tratarea sau prevenirea unor afectiuni. Cu numeroase beneficii pentru sanatate, catina, supranumita „ginsengul romanesc”, isi merita pe deplin titlul de cel mai bun antioxidant al organismului.

Ce substante iti furnizeaza ceaiul de catina
Ceaiul de catina poate fi consumat zilnic, ca adjuvant natural in cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate. El iti furnizeaza o serie de substante pretioase, printre care vitaminele A, B (B1, B2, B6 si B9), C (o cantitate de zece ori mai mare decat cea din citrice), E, K si P. La acestea se adauga substante minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu si sodiu.

Aportul de substante benefice din ceaiul de catina nu se opreste aici. O cana obtinuta din infuzarea catinei iti mai furnizeaza si aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, proteine, polifenoili, flavonoide si acizi organici.

Mod de preparare și consum
Pentru prepararea ceaiului, se adaugă o lingură de fructe de cătină într-o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de aproximativ 10-15 minute, perioadă în care nutrienții esențiali se eliberează în apă.

Pentru a îmbogăți aroma, se poate adăuga miere sau lămâie, după gust. Este recomandat un consum regulat de 1-2 căni pe zi. Fructele de cătină pot fi folosite în stare proaspătă sau uscată, în funcție de preferințe și disponibilitate.

Ce beneficii are ceaiul de catina
Ceaiul de catina este recunoscut pentru faptul ca favorizeaza intarirea sistemului imunitar si ca face organismul mai rezistent in fata virusilor – de aceea se recomanda sa fie consumat in sezonul rece, atunci cand posibilitatea de a raci sau de a ne imbolnavi de gripa este mai mare.

O alta calitate a ceaiului de catina este aceea ca ajuta la prevenirea imbatranirii prin continutul bogat in substante antioxidante, mentinand astfel sanatatea pielii pentru mai multa vreme.

De asemenea, ceaiul de catina favorizeaza prevenirea caderii parului si intarirea unghiilor. In situatia persoanelor care se confrunta cu acnee, psoriazis, eruptii cutanate, dermatita sau eczeme, specialistii recomanda aplicarea de comprese cu ceai de catina, in vederea ameliorarii simptomelor.

Este indicat sa beti ceai de catina pentru reducerea nivelului de colesterol din sange, acest ceai fiind capabil sa curete vasele de sange, sa previna posibilele complicatii si sa sprijine sanatatea inimii.

Catina este foarte bogata in antioxidanti ce protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi, de aceea ceaiul de catina este recomandat si pentru a preveni aparitia cancerului. Pentru ca efectul sa fie mai puternic si pentru ca organismul sa poata lupta eficient impotriva cancerului, specialistii va pot recomanda sa utilizati un preparat mai concentrat, si anume ulei de catina.

Si persoanele cu dureri articulare sunt sfatuite sa bea ceai de catina, pentru ca aceasta planta are proprietati analgezice si antiinfamatorii.

In situatia pacientilor cu afectiuni gastrice, ceaiul de catina ajuta la diminuarea disconfortului resimtit, prin reducerea balonarii si a durerii.

Persoanelor care sufera din cauza afectiunilor hepatice, ceaiul de catina le este recomandat datorita faptului ca sprijina regenerarea celulara si pentru proprietatile sale aniinflamatoare.

Specialistii recomanda ceaiul de catina inclusiv pentru afectiuni oculare, stari alergice, astenie, boli cardiovasculare sau infectii.

Si pacientilor cu boli de ficat, celor cu boli digestive si celor cu anumite infectii li se recomanda ceai de catina pentru a ameliora simptomele si chiar pentru vindecarea unor afectiuni mai putin severe.

Ceaiul de catina va poate ajuta in lupta cu depresia si anxietatea. Secretul se afla in boabele de catina, care contin inclusiv serotonina. Datorita acestui element, ceaiul de catina induce o stare de calm si va ajuta sa va linistiti.
Precautii in consumul de ceai de catina
Ceaiul de catina poate fi consumat cu incredere de cele mai multe persoane, insa nu este recomandat in sarcina si alaptare sau in caz de astm bronsic, diaree cronica sau pancreatita.


Distribuie