Proasta funtionare a ficatului poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseala cronica, dureri de cap, probleme digestive, alergii si alte suferinte.
Ficatul este acela care protejeaza sistemul imunitar. Este responsabil de greutatea in exces, deoarece supraponderabilitatea este consecinta unui metabolism lenes.
Prietenii si dusmanii ficatului
Un ficat bolnav are nevoie de cat mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate si apa.
Beti 8-12 pahare de apa zilnic, lichidul va curata ficatul de toxine. Beti apa cu inghitituri mici si dese, dar nu in timpul mesei.
Evitati consumul excesiv de zahar, dar si indulcitorii artificiali deoarece sunt toxici pentru ficat si pot cauza hipoglicemie. Glucidele indicate sunt cele din fructe proaspete sau uscate si miere.
Evitati alimentele cu conservanti, coloranti, indulcitori si arome artificiale. Nu mancati daca sunteti stresati.
Alimentele care fac bine ficatului sunt: carnea de pui, peste, legume (soia, fasole, naut, linte), cereale, nuci si seminte (linte, floarea-soarelui, susan si dovleac).
Pentru salate este bine sa folositi uleiurile obtinute prin presarea la rece, nerafinate, pastrate in sticle inchise la culoare. Uleiul de masline este foarte bun pentru ficat.
Alimentatia abundenta, grasimile, prajelile, afumaturile, painea proaspata, clatitele, ciocolata sunt dusmanii ficatului.
Nicotina si alcoolul distrug celulele hepatice. La fel, oboseala si culcatul la ore tarzii.
Ziua curateniei
– O metoda recunoscuta de profilaxie si ingrijire a ficatului este curatarea acestuia si a bilei. Nu exista ocazie mai buna ca aceste zile de post, deoarece principala regula este sa mancati usor.
Dupa 5-6 zile in care ati consumat legume si fructe din abundenta, mancati seara o salata de sfecla cruda sau fiarta cu varza proaspata sau murata si cu suc de lamaie.
A doua zi dimineata, mancati fulgi de ovaz fierti cu 1/2 pahar de apa, astfel incat sa obtineti un terci moale. Dupa 2-3 ore, luati un purgativ. Apoi, beti un pahar de ceai de menta si pojarnita, suc de lamaie si miere de albine.
La pranz, tineti peste ficat ceva caldut, perna electrica sau chiar o sticla cu apa calda. Pe seara, mancati cateva felii subtiri de paine neagra uscate in cuptor. Puteti lua si 150 ml ulei de masline, incalzit usor, dupa care se bea suc de lamaie.
Va culcati pe partea stanga. Dupa aceasta terapie de o zi, ficatul dumneavoastra a intinerit si lucreaza mult mai bine. Mai puteti folosi suc de mere proaspat.