• Home
  • Știri
  • Cine transmite indexul își poate înjumătăți factura la curent. Ce trebuie să faci

Cine transmite indexul își poate înjumătăți factura la curent. Ce trebuie să faci

Cine transmite indexul își poate înjumătăți factura la curent. Ce trebuie să faci
Trimitem indexul către furnizor, plătim la consumul actual.

Dacă nu trimitem indexul, atunci furnizorii ne-ar putea calcula facturile la consumul de anul trecut, de la 1 ianuarie. Acestea sunt discuțiile din acest moment de la nivelul Guvernului cu specialiștii din energie.

Cine transmite indexul își poate înjumătăți factura la curent

„Prima precizare este că la gaze naturale plafonarea și plafonul 0,31 lei/kWh se aplică pentru absolut toți consumatorii de gaze naturale casnici și nu există o diferență de preț în funcție de consumul de gaze naturale și nu se face nicio trimitere nici la istoricul de consum.

Contoarele mecanice nu afișează altceva decât consumul de energie electrică. Aici trebuie să fim atenți dacă afișajul este cu zecimale sau fără. De obicei, ultimele contoare folosite erau cu zecimale, însă acest lucru este marcat, de regulă cu o virgulă sau un chenar roșu. De obicei, zecimala nu se transmite”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, conform Antena 3 CNN.

Astfel, cei care transmit indexul și-ar putea înjumătăți factura. Și asta deoarece, de exemplu, dacă trimitem indexul și avem o factură de 250 de kWh, atunci factura ar fi de 200 de lei.

În cazul în care decizia de la nivelul Parlamentului Românei rămâne ca furnizorii să factureze la consumul de anul trecut, aceeași factură ar fi de 500 de lei, arată aceeași sursă menționată mai sus.

„Nimănui nu i se va factura consumul de anul trecut. Încadrarea se va face, însă, la consumul de anul trecut. Adică cei care au consumat anul trecut o medie între 0 – 100 kWh, ei sunt încadrați de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul din anul acesta”, a spus Zoltan Nagy, conform Antena 3 CNN.

Dacă transmiți lunar indexul autocitit în perioada dedicată autocitirii, vei regăsi în factură doar cantitatea de energie consumată de tine.

Astfel, eviți ca facturarea să fie realizată pe baza istoricului de consum care, în unele situații, nu mai este în concordanță cu obiceiurile de consum actuale.

Indexul este un grup de cifre afișat de contorul tău, care indică exact cantitatea de energie electrică pe care o consumi la locul tău de consum.

Transmiterea indexului autocitit constă în comunicarea către furnizorul tău, în intervalul menționat pe factura de energie electrică, a indexului indicat de contor, conform electricafurnizare.ro.

Evident, dacă transmiți lunar indexul autocitit în perioada dedicată autocitirii, vei regăsi în factură doar cantitatea de energie consumată de tine.


Distribuie