• Home
  • Știri
  • Cum arata Sanda Taranu la cei 84 de ani. Ce mai face cea mai iubita crainica din istoria TVR

Cum arata Sanda Taranu la cei 84 de ani. Ce mai face cea mai iubita crainica din istoria TVR

Sanda Taranu, cunoscuta crainica de la Televiziunea Romana, s-a nascut pe 7 ianuarie 1939, in Bucuresti. Dupa trei ani de Politehnica (Facultatea de Chimie Industriala), Sanda Taranu a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, pe care le-a absolvit in 1963, pregatindu-se pentru o cariera de actrita. In timpul studentiei a colaborat cu Televiziunea pentru diverse emisiuni. Printre profesori l-a avut si pe regizorul Alexandru Finti.

La absolvirea facultatii a refuzat repartitia la teatrul din Craiova intrucat avea familie, fiind casatorita cu tenorul liric Nicolae Taranu. In aceeasi zi, dupa amiaza, a fost invitata la Televiziune si, dupa o lunga discutie cu vicepresedintele institutiei, i s-a oferit postul de crainica. Initial isi propusese sa refuze oferta, pentru ca isi dorea sa lucreze in teatru. In final, considerand mai bine optiunile pe care le avea, a acceptat postul.

La acel moment Televiziunea avea doar doi crainici, Cleo Stieber si Florin Bratescu (primul crainic al Televiziunii, din 1957); prima crainica fusese Mariana Zaharescu.

De-a lungul anilor, din dorinta de a se intoarce la teatru, si-a dat demisia de doua ori, dar a fost convinsa de colegi sa ramina.

S-a retras din fata camerelor in 1998, din proprie initiativa, continuind insa colaborarea cu Televiziunea, ca narator la emisiunea „Teleenciclopedia”, ca traducator si ca realizator al emisiunii „Un zambet pentru varsta a treia”. De asemenea a colaborat la ziarul Cronica romana.

„Eu am avut sansa sa fiu numai eu cu cel care ma privea si ma asculta. Nu era nimeni in jurul meu care sa ma bruieze, deci sa mai impart atentia si cu altcineva. Si atunci se crea un fel de intimitate intre mine si cel care ma privea. Dar mie imi veneau scrisori in care imi spuneau: Am sentimentul ca vorbiti numai cu mine. Si asa era. Trebuie sa-i dai importanta telespectatorului, el este important, pentru el faci tot ce faci”, a povestit fosta prezentatoare TV”.

Fosta crainica locuieste iarna in Bucuresti, iar primavara se muta la Breaza, unde are o casuta de poveste, potrivit click .
Prefera sa se descurce singura in ciuda varstei inaintate la care a ajuns. Si daca inainte isi impartea atributiile cu sotul ei, regretatul Nicolae Taranu, de cand a ramas vaduva, a luat totul pe umerii sai. Merge la piata, isi face singura targuielile, casa este luna, gateste si isi plateste singura facturile.

„Incerc sa nu depind de nimeni, sa nu deranjez pe nimeni si sa ma descurc singurica. Sunt mereu in miscare, daca am nevoie sa ajung la piata din apropiere, merg pe jos pentru ca miscarea e importanta, daca este vorba de o distanta considerabila, atunci merg cu taxi. Gatesc, fac curat, achit facturile”, a spus Sanda Taranu.


Distribuie