• Home
  • Știri
  • Cum poti afla ce vechime ai in munca si daca ai platite contributiile pentru pensie

Cum poti afla ce vechime ai in munca si daca ai platite contributiile pentru pensie

Cum poti afla ce vechime ai in munca si daca ai platite contributiile pentru pensie
Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensia noastră. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Potrivit adevarul.ro acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi.

1. Primul pas este autentificarea in contul de utilizator. Apesi pe butonul „Autentificare” din coltul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagina in care vei introduce e-mail-ul si parola pe care le-ai setat pentru contul tau, iar apoi vei apasa pe „Autentificare”.

2. Odata intrat in cont, vei avea la dispozitie un meniu in partea stanga a paginii. In meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3. In acea sectiune, poti alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare inregistrate in evidentele CNPP incepand cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale si apoi apesi pe „Genereaza raport actualizat”.

4. Diferenta este ca in primul fisier poti vedea situatia vechimii luna cu luna (zile lucrate, venituri, conditii de munca, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totala de munca acumulata), din aprilie 2001 si pana in prezent, iar in al doilea poti vedea doar situatia anuala (fara detalii lunare).

Daca vrei sa vezi situatia anterioara lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informatii din carnetul de munca” si apasat pe „Genereaza raport actualizat”. De ce? Pentru ca din aprilie 2001 s-a renuntat la vechile carnete de munca si s-a trecut la evidenta electronica a muncii (datele raportate de angajatori prin declaratia 112).

5. Dupa ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie sa astepti cateva minute pana se genereaza efectiv in sistem si devine disponibil in contul tau.

Cand un raport este gata, primesti un e-mail de notificare si raportul il poti descarca, in format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci inapoi in pagina in care ai cerut generarea raportului si vei gasi acolo fisierul descarcabil.


Distribuie