• Home
  • Știri
  • Cutremur în România, 10 iulie 2024. Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva

Cutremur în România, 10 iulie 2024. Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva

Conform INCDFP, cutremurul cu magnitudinea de 3 pe Richter s-a produs la ora 19:07, în Crișana, județul Satu Mare. Potrivit experților de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut itensitate II și a avut loc la adâncimea de 1,7 kilometri, în apropiere de mai multe orașe.

Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva
Mai exact, seismul s-a produs la 43 kilometri sud-vest de Satu Mare, 51 km nord-vest de Zalău, 66 km est de Debrecen, 66 km nord-est de Oradea, 79 km sud-est de Nyiregyhaza, 81 km vest de Baia Mare. A fost al treilea cutremur înregistrat miercuri, după cel consemnat la ora locală 8:44 în zona Buzău. Acest cutremur a avut o magnitudine de 3,6 pe Richter.

Al doilea cutremur a avut 2 grade pe Richter și s-a produs la ora 10:18, în zona Transilvania, în Brașov. Acest seism s-a produs la o adâncime de 5 kilometri. De la începutul lunii iunie, specialiștii anunță că în țara noastră s-au produs 10 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,4. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în Vrancea pe 15 ianuarie.

Seismul de atunci, produs l o adâncime de 74 de kilometri, a avut o magnitudine de 4,3. Între timp, în 14 februarie 2023 se producea un cutremur de 5,7 în Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Populația era cu adevărat panicată în acel moment, pentru că acel seism s-a resimțit destul de tare, zguduind puternic blocurile din zonă.

Românii, în special cei din zona seismică Vrancea și din București, au mari emoții atunci când se gândesc că în următorii ani Capitala va fi lovită, cel mai probabil, de un cutremur puternic asemănător celui din 1977. Așadar, marea întrebare e ”când?” și nu ”dacă?”, astfel că profesorul Gheorghe Mărmureanu a încercat să comenteze această situație.

Când va avea loc următorul mare cutremur, asemănător celui din 1977?
”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.

Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV. Seismologul a transmis de mai multe ori că este de părere că un nou cutremur devastator va lovi țara noastră undeva după 2040, astfel că Românii mai au aproximativ 20 de ani să se pregătească de un astfel de scenariu.

”M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația”, a completat cercetătorul, fiind sigur pe el că în următorii 10 ani nu va avea loc un astfel de cutremur.


Distribuie