• Home
  • Sănătate
  • Descoperă alimentele minune pentru creier – Sunt ieftine și la îndemâna oricui!

Descoperă alimentele minune pentru creier – Sunt ieftine și la îndemâna oricui!

Neurologul american David Perlmutter a dezvăluit în cartea sa recentă câteva alimente care pot face minuni pentru sănătatea creierului. Aceste alimente sunt accesibile oricui și pot contribui la menținerea funcționării optime a creierului.

Un concept popular în Statele Unite este tratarea bolilor neurologice prin îngrijirea florei intestinale. David Perlmutter, autorul cărții “Intestinul în ajutorul creierului,” subliniază importanța bacteriilor din organism pentru prevenirea depresiei, a sclerozei în plăci, a bolii Alzheimer, autismului și altor afecțiuni. În afara sfaturilor tradiționale de a consuma alimente organice și de a evita produsele prelucrate, medicul enumera câteva alimente care oferă protecție creierului pe termen lung.

Un grup important de alimente este cel “probiotic,” care conține bacterii benefice. Printre acestea se numără alimentele fermentate, precum varza murată și produsele lactate cu bifidobacterii sau lactobacili. David Perlmutter subliniază că bacteriile au multiple roluri în organism, inclusiv menținerea sănătății intestinului, echilibrarea pH-ului, efecte antibiotic și antiviral, reglarea imunității și controlul inflamațiilor. Iaurtul, kefirul, kimchi (o mâncare coreeană fermentată) și varza murată sunt exemple de alimente probiotice benefice.

Un alt sfat important este să consumăm alimente sărace în glucide, deoarece tendința alimentației moderne este de a conține prea mult zahăr și cereale. Potrivit lui Perlmutter, consumul excesiv de zahăr afectează microbiota intestinală și crește riscul de boli ale creierului. Alimentele indicate includ legumele verzi, ceapa, roșiile, dovleacul, semințele de floarea-soarelui, proteinele din ouă, pește sălbatic, carne de pasăre și vită, precum și zarzavaturi și condimente.

David Perlmutter recomandă, de asemenea, alimente bogate în grăsimi bune. Studiile au sugerat o legătură între nivelul de colesterol și performanțele cognitive. Uleiul de măsline extra virgin, susanul, untul purificat, măslinele, brânzeturile și semințele sunt incluse în această categorie.

Un alt grup important de alimente pentru creier este cel bogat în polifenoli, antioxidanți puternici găsiți în plante. Acești antioxidanți contribuie la reducerea stresului oxidativ, ceea ce poate diminua riscul de boli neurologice. Vinul, ceaiul, cafeaua și ciocolata sunt exemple de alimente bogate în polifenoli.

Alimentele bogate în probiotice, cum ar fi usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul și prazul (consumate crude), sunt preferate de bacteriile intestinale și contribuie la o digestie mai eficientă.

În plus, un alt aspect important pentru sănătatea creierului este apa filtrată. Filtrarea apei menajere poate limita efectele substanțelor chimice asupra organismului, contribuind la menținerea unei funcționări optime a creierului.

În concluzie, alimentele menționate de David Perlmutter sunt opțiuni accesibile și benefice pentru sănătatea creierului. Prin includerea acestor alimente în dietă, putem sprijini sănătatea creierului și ne putem bucura de beneficiile pe termen lung ale unei nutriții adecvate pentru organismul nostru.


Distribuie