• Home
  • Știri
  • Doliu in cinematografia romaneasca. A murit Natasa Raab.

Doliu in cinematografia romaneasca. A murit Natasa Raab.

Doliu in cinematografia romaneasca. Natasa Raab, indragita actrita care a jucat in numeroase roluri in filmele, serialele si piesele de teatru, a murit la varsta de 70 de ani.

Natasa Raab, o actrita de renume nominalizata la Premiul Gopo pentru cea mai buna actrita in rol principal datorita interpretarii sale din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2011), a incetat din viata la varsta de 70 de ani. Din 2020, Natasa Raab a luptat cu boala Parkinson, adaugandu-se astfel la o serie de probleme de sanatate pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Natasa Raab s-a nascut la 15 iulie 1953 in Huedin, judetul Cluj, si si-a inceput cariera artistica in adolescenta. A cantat jazz pe scena Casei de Cultura a Studentilor si a Casei Armatei din Cluj si a facut parte din Ansamblul Martisorul, unde a abordat muzica populara. De asemenea, a studiat canto cu Stela Simonetti si a urcat pe scena Teatrului National din Cluj, colaborand cu celebrul actor George Motoi.

Dupa absolvirea liceului Gheorghe Baritiu din Cluj-Napoca, Natasa Raab a continuat sa-si dezvolte talentul la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (I.A.T.C.) din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Mircea Albulescu, absolvind in promotia 1988.

Intre anii 1979 si 1988, a fost model la Centrul de Creatie UCECOM, adaugand o alta dimensiune carierei sale artistice. Dupa absolvire, si-a desavarsit cariera ca actrita la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova, colaborand si cu Teatrul Odeon din Bucuresti.

Natasa Raab a avut o cariera bogata in teatru, jucand intr-o serie de spectacole celebre precum „…Escu” de T. Musatescu, „O masa pe cinste” de G. Astalos, „Pragul albastru” de I.D. Sarbu, „Ferma animalelor” de George Orwell, „Taramuri intunecate” de Harding Lernay, „Hamlet” de W. Shakespeare, „Nasterea” de C. Voiculescu, „Vacanta in Guadelupa” de Pierre Sauvil si Eric Assous, „Omul cu martoaga” de George Ciprian, „Valsul hazardului” de Victor HaTm, „Romeo si Julieta” de W. Shakespeare, si multe altele.

Pe langa activitatea sa teatrala, Natasa Raab a jucat si in filme notabile, precum „Lumini si umbre” (in rolul Lola), „Adela” (in rolul Ligia, sub regia lui Mircea Veroiu), „Acordati circumstante atenuante” (in rolul Rodica, sub regia lui Lucian Bratu), si o serie de alte productii cinematografice si seriale TV.

De-a lungul carierei sale, Natasa Raab a prezentat Festivalurile „National Maria Tanase,” „Crizantema de Aur,” si „Crizantema de Argint” (Chisinau), si a fost implicata in diverse spectacole, emisiuni de radio si televiziune.

Cu toate realizarile sale, Natasa Raab s-a confruntat cu diverse probleme de sanatate in ultimii ani. Pe langa o boala autoimuna care a afectat vorbirea si memoria sa, a primit si diagnosticul de Parkinson, o lupta aditionala care a facut fata cu curaj pana la sfarsitul vietii.


Distribuie