• Home
  • Știri
  • E pacat sa speli duminica sau in orice zi de sarbatoare daca folosesti masina de spalat? Raspunsul preotilor

E pacat sa speli duminica sau in orice zi de sarbatoare daca folosesti masina de spalat? Raspunsul preotilor

Desi este cunoscut faptul ca in zilele de duminica si de sarbatoare ar trebui sa evitam sa facem munca, in ultimul timp au aparut argumente care sustin lucrul in gospodarie datorita aparitiei electrocasnicelor, precum: „lasa ca spala masina, nu spal eu”.

E pacat sa speli duminica la masina?
Ce spune Parintele Iulian Rata, protopop de Orhei la Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove.

„In vechime, in ziua de duminica, era interzisa chiar si baia. Ce trebuie noi sa intelegem clar: ca sa faci o baie in vechime, trebuia sa aprinzi focul, sa aduci lemne ca sa aprinzi focul, sa scoti cenusa, sa aduci cateva caldari de apa de afara, sa aduci vana in care sa faci baie, dupa ce terminai baia, trebuia toata apa asta scoasa afara. Iti lua o ora, poate si mai bine, timp care, de fapt, e al lui Dumnezeu. Si atunci era considerat timp pierdut aiurea.

Daca revenim in zilele noastre, te trezesti dimineata, te-ai dus sub dus, nu a fost necesar niciun efort pentru pregatirea dusului, apoi iti vezi de treburile tale”, explica parintele Iulian Rata.

Articolul continuă după reclame

E pacat sa speli duminica la masina? Raspunsul preotului
„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face in alta zi. Sa te trezesti de dimineata, sa mananci, sa speli vasele, este absolut firesc. Dar sa-ti treaca prin cap sa scoti toata vesela pentru ca trebuie curatenie generala in dulap, va fi pacat.

Sa dai cu aspiratorul dupa ce ai mancat si au cazut niste firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar sa te apuce spalatul si scuturatul covoarelor este o greseala. Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio forma lasa pentru alta zi„, a mai spus parintele Rata.

Chiar daca preotul nu a dat un raspuns clar la intrebarea daca e pacat sa speli duminica la masina, daca respectam ce a spus mai sus („duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio forma lasa pentru alta zi„), aceasta activitate ar intra in categoria „pacate”. Asta intrucat, chiar daca „spala masina, nu spal eu„, aceasta actiune necesita efort din partea noastra: sortarea lucrurilor pentru spalat, apoi scoaterea din masina si intinderea lor pe uscator, timp pe care un bun credincios I-l dedica lui Dumnezeu.


Distribuie