• Home
  • Sănătate
  • Iarba grasa, buruiana pe care noi o aruncam e folosita de straini ca medicament.

Iarba grasa, buruiana pe care noi o aruncam e folosita de straini ca medicament.

Buruiana pe care noi o aruncam e folosita de straini in salate si medicamente. Pentru cei mai multi dintre noi, Portulaca oleracea sau iarba grasa este doar o buruiana enervanta care creste in gradina si de care nu stim cum sa scapam.

Insa, in unele culturi, aceasta planta se cultiva si se foloseste la gatit pentru proprietatile benefice pe care le are. Originara din Persia si India, iarba grasa sau iarba porcului, cum i se mai spune, creste acum in toate colturile lumii, iar in unele regiuni este folosita si ca aliment, dar si ca medicament.

Se consuma frunzele carnoase si acrisoare sub forma de salata. Ca medicament se foloseste sub forma de ceai sau infuzie, in tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

In Romania, cei mai multi o considera doar buruiana, insa pe vremea dacilor se afla pe lista plantelor medicinale.

Planta are o tulpina carnoasa, taratoare, de forma cilindrica, iar frunzele spatulate, suculente, ingustate spre baza. Florile sunt de culoare galben portocaliu sau rosiatice. Fructul este o capsula cu numeroase seminte mici de culoare cenusie. Intr-un gram intra cca 2.400 de seminte.

Potrivit healthyfoodhouse.com, aceasta este una din putinele plante asupra careia nu planeaza suspiciuni ca ar fi modificata genetic.

Semintele isi pastreaza proprietatile germinative 3 – 4 ani, iar frunzele si fructele sunt, de asemenea, foarte puternice si rezistente.

Iarba grasa reprezinta o sursa bogata de fibre, vitamine A, C, B, acizi grasi omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi si pigmenti betaalainici.

Iarba grasa – beneficii pentru sanatate:

1. Imbunatateste circulatia

Continutul ridicat de fier si cupru din iarba grasa este extrem de benefic pentru sistemul circulator. Se stie ca o buna circulatie a sangelui face sa avem o buna sanatate generala.

2. Trateaza boli gastro-intestinale

Iarba grasa e folosita in mod obisnuit in medicina traditionala chineza in tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Portulaca oleracea contine compusi organici, cum ar fi glucoza, acidul citric, acidul malic si alanina, care sustin functiile gastro-intestinale.

3. Sanatatea inimii

Iarba grasa este bogata in potasiu si acizi grasi Omega-3 care sustin sanatatea cardiovasculara. Mai exact, potasiul scade tensiunea arteriala, iar acizii grasi Omega-3 regleaza nivelul colesterolului.

4. Oase puternice

Numeroasele substante nutritive din aceasta planta, cum ar fi fierul, manganul, calciul si magneziul, impiedica deteriorare oaselor si le mentin sanatoase si puternice. Consumul regulat poate preveni, de asemenea, osteoporoza.

5. Recomandata la dieta

Iarba grasa este bogata in fibre, dar are un nivel scazut de calorii, deci este excelenta daca vrei sa slabesti. De asemenea, provoca un sentiment de satietate.


Distribuie