• Home
  • Sănătate
  • Importanța somnului în funcție de vârstă și impactul lipsirii lui asupra sănătății – Recomandări esențiale pentru un somn sănătos

Importanța somnului în funcție de vârstă și impactul lipsirii lui asupra sănătății – Recomandări esențiale pentru un somn sănătos

Toți recunoaștem importanța somnului pentru starea noastră generală de bine și eficiența zilnică. Odihna este crucială pentru sănătate și pentru abordarea cu succes a sarcinilor de zi cu zi.

Este deosebit de relevant să acordăm o atenție specială somnului în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cronice. În acest sens, este important să știm câte ore de somn ar trebui să avem pentru a ne menține sănătoși. Așa cum fiecare organism este unic, nu există o recomandare standard pentru toți, ci trebuie să adaptăm necesarul de somn în funcție de propriile nevoi.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că atunci când vorbim de durata somnului, este important să luăm în considerare și scurtele momente de odihnă din timpul zilei, chiar și cele de 30 de minute.

Este bine cunoscut faptul că lipsa somnului poate afecta grav sănătatea și poate conduce la apariția unor afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă, cancer și altele.

Cât timp ar trebui să dormim? Recomandările pentru numărul de ore de somn variază în funcție de vârstă, iar ultimele ghiduri prezintă durata optimă adaptată pentru mai multe grupe de vârstă.

Recomandările privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation, bazându-se pe analiza riguroasă a studiilor științifice și consultarea cu medici și specialiști din diverse domenii.

Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost împărțită în șase categorii de vârstă:

Nou-născuți (vârsta de la 0 la 3 luni): se recomandă un somn între 14 și 17 ore (anterior, intervalul era de 12 și 18 ore).

Sugari (între 4 și 11 luni): se recomandă un somn între 12 și 15 ore (anterior, intervalul era de 14 și 15 ore).

Copii mici (1 – 2 ani): se recomandă un somn între 11 și 14 ore (anterior, intervalul era de 12-14 ore).

Preșcolari (de la 3 la 5 ani): se recomandă un somn între 10 și 13 ore pe zi (anterior, intervalul era de 11 și 13 ore).
Copii școlari (între 6 și 13 ani): necesarul recomandat este de 9 – 11 ore (anterior, 10-11 ore).

Adolescenți (vârsta între 14 și 17 ani): se recomandă un somn între 8 și 10 ore (anterior, intervalul era de 8,5 și 9,5 ore).

În cazul adulților, ghidul actual introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Astfel, pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă un somn între 7 și 9 ore, pentru adulții între 26 și 64 de ani este necesar un somn de 7 – 9 ore pe zi, iar pentru persoanele de peste 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn.

Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre, provocând afecțiuni precum depresia, durerile de cap, diabetul, durerile de spate, obezitatea și boli ale inimii.

Pentru a ne bucura de un somn sănătos și revitalizator, putem adopta câteva obiceiuri sănătoase, precum:

Stabilirea unui program de somn și respectarea lui.

Evitarea dispozitivelor aprinse înainte de culcare.

Practicarea yoga și meditația pentru relaxare.

Facerea unui duș rece pentru a ne trezi rapid dimineața.

Realizarea activităților fizice în timpul dimineții pentru a începe ziua cu energie.

Menținerea unei hidratări adecvate, consumând un pahar de apă călduță în fiecare dimineață.

Găsirea unei activități interesante pentru a păstra motivația și energia în timpul zilei.

Acordând atenție somnului nostru și adoptând obiceiuri sănătoase, ne putem bucura de o sănătate mai bună și de o stare generală de bine!


Distribuie