• Home
  • Știri
  • Jobul plătit cu 3.000 de euro în țară, la care românii nu se înghesuie. „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”

Jobul plătit cu 3.000 de euro în țară, la care românii nu se înghesuie. „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”

Jobul plătit cu 3.000 de euro în țară, la care românii nu se înghesuie. „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”
Statisticile Eurostat arată că românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană. Cu un salariu minim sub 400 de euro net și cu prețuri tot mai mari de la o zi la alta, e tot mai greu pentru românul de rând. Există însă și joburi bine plătite, dar pentru care patronii se plâng că nu există forță de muncă bine pregătită.

Nu e un secret că situația economică a României nu este cea mai bună și că salariile și puterea de cumpărare a românilor sunt departe de cele ale altor europeni. Cu toate acestea, există încă locuri de muncă bine plătite, dar pentru care nu prea există angajați calificați. Este și cazul muncitorilor în construcții, care pot câștiga bani frumoși, însă patronii firmelor de profil se plâng că nu găsesc pe cine să angajeze.

Un român, probabil antreprenor care vrea să angajeze meseriași, a întrebat pe grupul de Facebook „ Construcții case și amenajări interioare și exterioare” cât ar trebui să câștige un muncitor în construcții. Și tot el a oferit un posibil răspuns.

„Cât credeți că ar trebui să câștige un meseriaș în construcții în România? Eu zic că 100 de euro pe zi la un program normal de lucru de 9 ore, este suficient. Asta ar însemna 2.200 – 2.300 euro pe lună. Un salariu super bun pentru România (și nu doar pentru România). Că apoi se poate lucra în plus, este altă treabă. Vă rog, fără jigniri la comentarii”, a scris bărbatul pe grupul „Construcții case și amenajări interioare și exterioare”.

Dezbateri încinse

Răspunsurile nu au întârziat, iar astfel a fost stârnită o adevărată dezbatere printre membrii grupului. S-au pornit dezbateri, iar o adevărată polemică a fost stârnită de un mesaj care i-a făcut pe unii dintre meseriași să se simtă tratați cu aroganță.

„Ar trebui să câștige salariul mediu pe economie. Adică, 5.400 lei brut. Și să-și plătească și impozitele la stat. Că nu trebuie să ai niște abilități deosebite că să pui o placă de faianță pe perete sau să zidești un perete sau etc. Voi aveți impresia falsă că, dacă sunt puțini meseriași rămași, prețul manoperei crește și, implicit, și valoarea voastră. Eroare, veți fi aceiași oameni cu carte puțină, cu o cultură rudimentară, cu exprimare greoaie. Sigur, voi puteți să va legănați în iluzii, că dacă ați reușit să puneți gresie și faianță într-o baie, sunteți ceva ieșit din comun. E dreptul vostru”, a scris cineva.

Opinia sa a provocat o adevărată furtună, iar mulți membri ai grupului l-au insultat și i-au reproșat că ar fi arogant. Alții au încercat să-i răspundă mai elegant.

„Cui nu-i convine sau cine nu-și permite să plătească un meseriaș n-are decât să-și facă singur lucrările respective”, a spus cineva. „Te înșeli. Tu dacă apelezi la un meseriaș și îl plătești ( nu contează cât), dar după vreo 2 luni ai probleme la lucrarea făcută, ce te faci? Vei fi nevoit să iei pe altul și să plătești din nou. Și unde ajungi? Și să știi că am prietenii meseriașii în construcții cu carte multă. Facultăți făcute. Dar le place ce fac acum. Și bineînțeles există doctori fără să citească o carte (ca în toate domeniile)”, a adăugat altul.

„Dar deștept în cap mai ești tu! Ai fost sau ai văzut măcar o poza cu ce s-a construit în Dubai? Băi neuron singuratic, ai impresia că acolo au muncit meseriași inculți sau din ăștia ca tine care se uită pe YouTube și dacă își pune o placa de faianță în baie, gata e meseriaș?Habar nu ai și nici nu trebuie sa afli,cum sunt văzuți în afara meseriașii. Dar noi dacii liberi și inculți, știindu-le pe toate nu putem să nu fim și aroganți, pe lângă cretini” și:

„Prietene, eu nu zic că nu sunt multe astfel de specimene, dar vezi că mai suntem și cu școală, eu de exemplu am 15 ani de școală studii în domeniul construcțiilor, cu practică comasată câte 3 luni, concurs pe meserii faza națională, iar în timpul studiilor renovam apartamente și garsoniere. Nu știu ce studii ai tu sau ce domeniu de activitate, dar îți spun că în toate domeniile sunt și oameni slab pregătiți!”, au fost doar câteva dintre răspunsuri.

„Vă rog să vă deschideți firmă și să plătiți salariile și taxele”, a scris altul. „Banii ăștia îi luam în Italia acum 20 ani, ar fi bine să-i câștigi în România, dar e greu. Nu ar mai pleca nimeni afară”, a fost altă opinie.

Opinii și opinii

Altcineva a spus că 100 de euro pe zi pentru un meseriaș cu experiență e puțin: „100 de euro pentru un bun meseriaș cu experiență este puțin, de la 150 în sus este ok.”

A fost contrazis de altcineva. „Dacă un meseriaș câștigă 500 de lei pe zi un om cu salariu minim pe economie care ar fi 100 de ron pe zi ar trebui să economisească toată viață să poată zugravi un apartament. Vi se pare normal? Să câștigi în patru zile cât câștigă altul într-o luna??? Dacă ați plăti taxele la stat nu ați mai exagera”, a scris acesta.

„Te provoc să lucrezi o lună pe șantier. Dacă îți rupi spatele, nu-ți afectează cultura, mai degrabă îți schimbă opinia. Cum se face că peste tot salariile în construcții sunt mai mari și inteligența din tine consideră că e greșit, că na, noi suntem proști și nu merita mai mult”, a fost alt răspuns.

„Tu de ce nu îți pui implanturi dentare și plătești la specialist? Nu cred că pui problema corect! Prestezi o muncă contra cost, dar să fie corect de ambele părți! Așa văd eu lucrurile. În rest numai bine”, a explicat alt membru al grupului.


Distribuie