• Home
  • Știri
  • Lasata secului 2023! Ce trebuie sa faci pe 14 noiembrie, ca sa iti mearga bine tot anul viitor.

Lasata secului 2023! Ce trebuie sa faci pe 14 noiembrie, ca sa iti mearga bine tot anul viitor.

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Craciunului incepe miercuri, 15 noiembrie. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Ziua de lasata secului vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Din batrani se spune ca este bine ca acestea sa fie tinute cu sfintenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

„ASEAZA MASA CATRE RASARIT
Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.

Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.

PUNE O FATA DE MASA ALBA
Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.

PRIMUL ALIMENT PE CARE TREBUIE SA IL GUSTI ESTE PAINEA
Inmoaie painea in sare daca iei cina. Acest obicei simbolizeaza ospitalitatea populara si este facut in special de catre cei care vor ca pragul casei lor sa fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.

PLACINTELE CU BRANZA, NELIPSITE
Cu o zi inainte de inceperea Postului, adica pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie sa aseze pe masa placinte cu branza si ciorbe cu carne ori delicatese cu mere si dovleac.

UNGE FERESTRELE CASEI CU USTUROI
Gospodarii adevarati, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul si usile casei cu usturoi. Astfel sunt indepartate spiritele rele si energiile negative ori blestemele.

BATUTUL PERNELOR, UN RITUAL DE ATRAGERE A URSITULUI
Fetele batrane ori necasatorite sunt „batute” cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune ca batutul pernelor imblanzeste soarta, care le va aduce petitori in prag.

NU DA NICIUN OBIECT CU IMPRUMUT
Persoanele care dau cu imprumut obiecte din casa vor atrage necazurile asupra familiei si a comunitatii in care locuiesc. Satenii spun ca acest obicei inmulteste lupii, care, coborand la stana, ameninta oile si ciobanii.

MANANCA ACESTE ALIMENTE PENTRU SPOR SI VOIE BUNA
La micul dejun se consuma oua de puica. De asemenea, ciorba de peste simbolizeaza belsug si sanatate, iar placintele cu fructe si legume reinnoiesc sufletele.”


Distribuie