• Home
  • Sănătate
  • Lipsa VITAMINEI B12 provoaca probleme grave de sanatate. Cum poti sa o recunosti si ce trebuie sa faci

Lipsa VITAMINEI B12 provoaca probleme grave de sanatate. Cum poti sa o recunosti si ce trebuie sa faci

Vitamina B12 participa la multe procese din organism si, ca atare, o deficienta nu este lipsita de risc pentru sanatate.

Fier, magneziu, zinc… Deficientele sunt frecvente la adulti. Printre cele mai frecvente, gasim si lipsa vitaminei b12.

Dar care sunt functiile acestei substante organice? Cum se manifesta acest deficit? Cum sa o tratezi?
Vitamina B12 , numita si „cobalamina”, este esentiala pentru buna functionare a organismului. Aceasta substanta organica promoveaza formarea si maturarea globulelor rosii si trombocitelor. De asemenea, este necesara pentru functionarea nervilor. Aceasta vitamina, stocata in cantitati mari in ficat , este, de asemenea, implicata in sinteza neurotransmitatorilor de catre neuroni.

Aceasta substanta organica nu este sintetizata de om, ci „de catre microorganisme, in principal bacterii si arhee. Principalele surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea de organe (in special ficatul), pestele, ouale, laptele si alte produse lactate, indica (ANSES).

Unor oameni le lipseste vitamina B12 . Potrivit datelor oferite de Spitalele Universitare din Strasbourg , aceasta deficienta „este relativ frecventa la populatia generala, cu o prevalenta de pana la 15% la populatia in varsta”. Acest deficit „poate duce la complicatii severe si grave, potential ireversibile, implicand uneori prognosticul vital si functional al pacientilor, in special la nivel hematologic si psiho-neurologic”.

Care sunt consecintele lipsei de vitamina B12?
Deficitul de vitamina B12 poate duce la:

Leziuni ale nervilor

Pierderea reflexelor

Confuzie

Dementa

Furnicaturi in brate, palme, picioare

Dificultati de deplasare

Iritabilitate

Probleme de memorie

Tulburari de dispozitie

Deficit de vitamina B12: care sunt cauzele?
Manualul MSD explica ca deficienta de vitamina B12 apare la vegani si vegetarieni , fie la persoanele care nu mananca deloc, fie la care si-au redus consumul de alimente de origine animala. „Daca o mama vegana isi alapteaza copilul, ea este expusa riscului de a dezvolta deficienta de vitamina B12”.

Persoanele al caror corp nu absoarbe vitamina sunt, de asemenea, expuse riscului de a suferi de deficit de vitamina B12 . Absorbtia inadecvata a substantei poate fi cauzata de o crestere excesiva a bacteriilor intr-o parte a intestinului, medicamente, boala inflamatorie cronica intestinala (IBD), scaderea aciditatii in stomac sau chirurgie bariatrica, care este destinata pacientilor care sufera de obezitate severa.

O alta cauza: depozitarea insuficienta a substantei. In acest caz, problemele hepatice sunt cauza deficientei de vitamina B12. Spitalele Universitare din Geneva mai precizeaza ca pacientii care sufera de anumite boli autoimune, precum tiroidita , boala Graves si vitiligo , pot fi si ei afectati de acest deficit.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12?
Deficitul de vitamina B12 se manifesta prin:

Slabiciune musculara

Oboseala semnificativa

Paloare

Dificultati de respiratie

Ameteala

Dispneea

Cresterea ritmului cardiac

Splina si ficatul marite

furnicaturi

Deficienta de vitamina B12: cum sa o diagnosticam?
Diagnosticul deficitului de vitamina B12 se bazeaza pe un test de sange . Aceasta analiza arata nivelul de globule rosii din sange. „Puteti face o endoscopie (folosind un tub de vizualizare flexibil pentru a examina direct structurile interne) pentru a vedea daca exista distrugere a celulelor gastrice” , precizeaza manualul MSD.

Care sunt tratamentele pentru lipsa de vitamina B12?

Pentru a trata aceasta deficienta , ar trebui sa va cresteti nivelul de vitamina B12. Pentru aceasta, este indicat sa consumati alimente bogate in vitamina B12 , precum camembert, somon sau oua.

Un alt tratament: suplimentarea orala cu vitamina B12 pentru pacientii care sufera de aceasta deficienta, dar nu prezinta simptome. Persoanele care sufera de leziuni ale nervilor primesc injectii intramusculare cu vitamina B12. „Aceste injectii se administreaza o data pe luna fara limita de timp, pana cand tulburarea care provoaca deficienta s-a vindecat”, spune Manualul MSD.


Distribuie