• Home
  • Sănătate
  • Mierea – Secretul pentru un ficat sănătos, un creier protejat și o greutate optimă

Mierea – Secretul pentru un ficat sănătos, un creier protejat și o greutate optimă

Nutriționistul britanic Mike McIness a dezvăluit în cartea sa din 2014, “Dieta cu Miere”, o descoperire interesantă: consumul de miere seara poate aduce multiple beneficii sănătății. Cartea se bazează pe două concepte principale: obezitatea modernă este generată de excesul de carbohidrați și zaharuri rafinate, nu de grăsimi, și calitatea proastă a somnului poate influența sănătatea.

Mierea este un adevărat concentrat de nutrienți, bioflavonoide și acizi organici, și este metabolizată diferit față de zaharurile rafinate. Consumul de miere înainte de culcare ajută la regenerarea ficatului și furnizează creierului energie pe timpul nopții. Studiile realizate la Universitatea Birmingham au evidențiat că fructoza din miere joacă un rol-cheie în refacerea ficatului, motiv pentru care multe băuturi sportive conțin acest tip de zahăr.

Ca nutriționist sportiv, McIness a descoperit că mierea este cea mai potrivită hrană pentru a susține ficatul în timpul exercițiilor fizice și în perioada de recuperare. Lipsa de combustibil din ficat poate determina prăbușirea unui atlet în timpul efortului fizic.

Consumul unei cine foarte devreme poate declanșa eliberarea hormonilor de stres, conducând la creșterea hormonilor orexigeni, care stimulează apetitul. Astfel, McIness susține că este necesar să reaprovizionăm ficatul și seara, înainte de culcare.

Atunci când masa de seară este servită în jurul orei 18:00 sau 19:00, ficatul rămâne fără suficient combustibil pentru a susține activitatea creierului în timpul nopții. Aceasta poate crea senzația de foame, dată de creier care caută surse noi de energie, și nu de stomac, care ar vrea mai multă mâncare.

Consumul a 1-2 linguri de miere înainte de culcare reface rezervele de glicogen ale ficatului și implicit, rezerva de energie a creierului, ajutând la un somn recuperator. Un studiu realizat la Universitatea din Chicago a demonstrat că persoanele care dorm bine pierd mai multă grăsime în timpul unei diete. În contrast, cei privați de somn au experimentat o scădere a masei musculare.

Pe termen lung, consumul regulat de miere seara poate reduce stresul, îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare, proteja împotriva îmbătrânirii mentale și preveni boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Mierea se dovedește a fi un adevărat secret pentru menținerea sănătății ficatului, protejarea creierului și menținerea unei greutăți optime.


Distribuie