• Home
  • Religie
  • Mituri despre Bobotează, desființate de un preot. ”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite!”

Mituri despre Bobotează, desființate de un preot. ”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite!”

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Cu ocazia ei, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri, care s-au transmis din generație îm generație. Unele dintre acestea nu au însă nicio legătură cu credința, ci sunt pur laice. Un preot desființează cele mai cunoscute mituri despre Bobotează. Ce spune despre agheasmă și despre obiceiul scăldatului în râuri.

Cele mai cunoscute mituri despre Bobotează, desființate
De Bobotează, credincioșii țin cont de o serie de tradiții și superstiții, pentru a le merge bine tot anul. Una dintre cele mai cunoscute are legătură cu apa care se sfințește cu ocazia acestei sărbători. Unii oameni cred că agheasma făcută în Ajunul Bobotezei este mai puternică decât cea din ziua de Bobotează. Un preot pe nume Maxim Melinti, paroh la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Ghidighici, Republica Moldova, a făcut o postare pe rețelele de socializare, în care a vorbit despre cele mai cunoscute mituri de Bobotează.

”Nu există agheasmă mai puternică din ajun! Apă sfințită sau agheasma din ajunul sărbătorii și din ziua Bobotezei este identică: nu există agheasmă mai puternică din ajun – este o invenție populară!

La sfințirea apei, nu are loc reacție chimică: contact între crucea argintată și apa, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.

Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.”, a punctat duhovnicul.

Anul Nou aduce cu sine speranța de mai bine, de a o lua de la capăt cu puteri proaspete și multă dorință de a te…

Ultima zi a anului, 31 decembrie, este înconjurată de un aer special, încărcat de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Multe dintre aceste…


Distribuie