• Home
  • Sănătate
  • Nu ignora setea constanta si gura uscata pentru ca pot fi cauzate de probleme grave de sanatate.

Nu ignora setea constanta si gura uscata pentru ca pot fi cauzate de probleme grave de sanatate.

Absenta salivei este o problema frecventa care poate pare doar o problema de disconfort, dar gura uscata poate afecta atat placerea mancatului cat si sanatatea dintilor.

Termenul medical care defineste gura uscata este xerostomia. Gura uscata poate determina probleme intrucat saliva ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare prin limitarea cresterii bacteriilor si indepartearea alimentelor si a placii de tartru.

Saliva creste capacitatea de a simti gustul alimentelor si usureaza inghitirea.

In plus, enzimele din saliva ajuta la digestie.

Desi tratamentul depinde de cauze, gura uscata este deseori un efect secundar al unor medicamente. Afectiunea se poate ameliora prin ajustarea dozelor sau schimbarea medicamentului.

Daca o persoana nu produce suficienta saliva, poate observa urmatoarele semne si simptome: uscaciunea mucoasei bucale, saliva care pare vascoasa, lipicioasa;fisuri la nivelul comisurilor bucale; buze uscate; respiratie urat mirositoare; dificultati de vorbire si inghitire; gat uscat si dureros; simt gustativ alterat; infectii fungice la nivelul gurii; cresterea incidentei placii bacteriene, a cariilor dentare si a afectiunilor gingivale.

Stresul si afectiunile mentale.

Atunci cand suntem stresati, experimentam acea senzatie de “gura uscata”. Stresul resimtit pe perioade lungi de timp poate duce la dezechilibre mentale, anxietate, depresie. Toate acestea sunt insotite de acea senzatie de gura uscata.
Medicamentele.

Una dintre cele mai des intalnite motive ale senzatiei de gura uscata o reprezinta consumul in exces de diuretice sau medicamente de reglare a tensiunii arteriale. Diureticele inlatura excesul de sodiu din organism, insa, pentru a fi eliminat sodiul, este nevoie de apa.

Cand nu se consuma suficienta apa, tensiunea scade. De aceea, inainte a decide sa luati orice medicamente de reglare a tensiunii, este bine sa va consultati cu un medic.

Malnutritia.

Malnutritia este un alt posibil motiv pentru senzatia de gura uscata. Atunci cand corpul nu primeste suficienta mancare si apa, functiile organismului sunt reduse. Este redusa si activitatea glandelor salivare. In felul acesta intregul organism va suferi de malnutritie.

Zaharul (Diabet).

Daca un pacient se plange de senzatia de gura uscata, primul lucru ce trebuie verificat este nivelul de zahar din organism. Daca, in plus, simte nevoia unui consum neobisnuit de mancare si apa, dar pierde in greutate, este clar ca sufera de diabet.

Deshidratarea.

Deshidratarea poate aparea si atunci cand corpul este supus la temperaturi ridicate, daca persoana a avut varsaturi recente sau a avut diaree. Este normal ca atunci cand suntem deshidratati sa avem si acea senzatie de gura uscata. Cea mai rapida metoda de a scapa de gura uscata este sa consumam alimente bogate in potasiu.

Tratamentul tumorii.

Tratamentul prin radiatie a tumorilor maligne afecteaza membranele mucoase ale esofagului, stomacului si intregul sistem intestinal. De aceea, pacientii care sufera de cancer si urmeaza un tratament de chimioterapie au senzatia de gura uscata.

Alte conditii medicale.

Gura uscata poate fi consecinta altor afectiuni medicale – sau a tratamentelor lor – printre care boala autoimuna Sjogren, diabetul, boala Parkinson, HIV/SIDA, tulburarile de anxietate si depresia.

Accidentul vascular cerebral si boala Alzheimer pot determina o senzatie de gura uscata, desi glandele salivare functioneaza normal. Sforaitul si respiratia cu gura deschisa pot contribui la aceasta problema.


Distribuie