• Home
  • Știri
  • Pensiile care vor crește cu 90% după recalculare. Câți ani trebuie să fi lucrat pe cartea de muncă pentru a ajunge la o pensie de 8.000 de lei de la 1 septembrie

Pensiile care vor crește cu 90% după recalculare. Câți ani trebuie să fi lucrat pe cartea de muncă pentru a ajunge la o pensie de 8.000 de lei de la 1 septembrie

Milioane de pensionari așteaptă cu sufletul la gură noile decizii care stabiliesc cât le va fi noua pensie, după marea recalculare. Unii vor beneficia de majorări consistente, de 80-90%, în timp ce alții vor rămâne cu aceiași bani. Important este că nimeni nu se va trezi în câteva luni cu o sumă mai mică decât ce precedentă.

Cei de la Casa de Pensii au încercat de mai multe ori să le explice pensionarilor cum își pot calcula singuri acasă noua pensie, dar sunt foarte puțini care au înțeles cum funcționează noul mecanism mai exact.

”Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a spus Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, care a insistat pe ideea că o vechime în muncă cât mai mare, înseamnă și o majorare este mai mare.

Acesta a arătat exact cum va arăta pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani, potrivit noii legi a pensiilor.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității”, a spus Daniel Baciu.

Potrivit acestuia, profesorul pensionar va avea o creștere substanțială a pensiei, de la 6.500 de lei pe lună la peste 8.000 de lei.

Potrivit acestuia, un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, din care 9 luni a făcut stagiul militar şi 5 ani a absolvit cursurile facultății la zi are o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.

După indexarea din ianuarie, pensia profesorului a crescut la 7.471 lei, după ce a fost majorată cu 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus.

După noua majorare din septembrie, acesta va ajunge la 101,42057 puncte realizate şi o pensie de 8.216 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creştere de 25,18%.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate. Câștigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă. El este din categoria aceasta de pensionari în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obținea nimic.

Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieșea cu pensia de puțin peste 7.000 de lei”, a explicat și prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar.


Distribuie