Mulți dintre noi am crezut la un moment dat că circulația deficitară este o afecțiune în sine, însă lucrurile nu stau chiar așa.
Circulația deficitară este provocată de alte probleme de sănătate, precum: obezitate, diabet, varice, afecțiuni cardiace, afecțiuni arteriale, cheaguri de sânge.
Semnul cel mai des întâlnit când vine vorba de o circulație deficitară, este senzația de mâini și picioare reci.
De multe ori acestea se pot transforma în furnicături, amorțire la nivelul membrelor, dureri pulsante și chiar crampe musculare.
Netratată din timp, circulația periferică deficitară poate cauza efecte negative asupra:
creierului – provocând oboseală, amețeli, pierderi de memorie, dureri de cap frecvente.
inimii – provocând incapacitatea de a efectua activități aerobice simple, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, dureri în piept, atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt riscuri majore dacă afecțiunile circulatorii rămân netratate.
ficatului – provocând lipsa apetitului, scăderea în greutate, modificări ale nuanței pielii.
rinichilor – provocând umflarea mâinilor, a picioarelor și a gleznelor.
membrelor – provocând crampe, senzația de amorțeală, varicele.
Pentru remedierea acestei probleme, există câteva remedii naturale, din care amintim:
Usturoiul
Se consumă zilnic câte 2-3 căței de usturoi crud, sau sub formă de decoct, care se prepară astfel: 2-3 căței de usturoi zdrobiți se fierb în 200 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute. Întreaga cantitate se bea pe tot parcursul unei zile, cu înghițituri mici.
Vinul tonic cu hrean
Într-un litru de vin roșu natural se adaugă 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea mică ți o jumătate de linguriță de pper negru boabe.
Amestecul se pune într-o sticlă de sticlă închisă la culoare și se păstrează într-un loc răcăros, ferit de lumină, timp de 9 zile, după care se filtrează și se poate folosi, luând câte 3-4 linguri cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.
Păducelul sub formă de infuzie
La o cană de apă clocotită se adaugă o lingură de flori sau fructe foarte bine mărunțite și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se poate bea îndulcit cu miere. Este recomandat a se bea o cană pe zi.
Maceratul cu ardei iute
Cinci lingurițe de ardei iute mărunțit se adaugă într-o soluție formată din 250 ml oțet și 250 ml alcool sanitar.
Preparatul se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se mută într-o sticlă închisă la culoare, păstrându-se într-un loc întunescos, rece și uscat. Cu această soluție se masează zilnic mâinile și picioarele.
Smirna
Se iau 3-4 bobițe de smirnă și se pun într-un pahar cu apă clocotită pentru 30 de minute, după care se masează mâinile și picioarele energic.
Zeama de varză acră – Se consumă câte 1-2 pahare zilnic.
Fructele uscate de castan
Se pun 200g de fructe uscate şi mărunţite de castan în cinci litri de apă fiartă şi se lasă la infuzat.
Se fac băi cu o durată de 30 de minute timp de 12 zile consecutiv într-o lună, iar procedeul trebuie repetat trei luni la rând, după care se face o pauză de două luni şi se reia tratamentul.