• Home
  • Știri
  • Rețetă – Cum se pun ardeii iuți la borcan

Rețetă – Cum se pun ardeii iuți la borcan

Ardeii iuți murați sunt printre cele mai puțin sensibile murături pentru că nu fac floare, nu se înmoaie și nu fermentează ușor.

În plus, se fac foarte rapid și reprezintă un plus în perioada iernii, atunci când gătim multe mâncăruri care se consumă cu ardei iute, cum ar fi ciorba sau mâncarea de varză cu afumătură.

Aceste aspecte pozitive sunt datorate iuțelii naturale a ardeilor care, de cele mai multe ori, este folosită atunci când se murează alte legume. Ardeii iuți murați sunt delicioși și dacă îi aveți în grădină, este chiar păcat să nu profitați de ocazia de a-i pune la borcane pentru iarnă.

Ardei iuți murați – ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente, putând să dublați cantitățile la nevoie:

300 g ardei iuți
300 ml apă
300 ml oțet de 9 grade
3 lingurițe de sare neiodată
3 linguri de zahăr (sau miere de albine)
Pregătirea necesară

Pentru a avea ardei iuți murați crocanți de fiecare dată, trebuie să vă asigurați că alegeți doar ardeii tari, nevătămați și cât mai proaspeți. Aceștia se spală foarte bine și se lasă la uscat.

Borcanele se dezinfectează cu apă caldă și detergent sau, dacă doriți o curățire mai amănunțită, se pun în cuptor, la 150 degrade pentru 20 de minute. De asemenea, este indicat să folosiți capace noi.

Ardei iuți la borcan – Mod de preparare
Ardeii iuți spălați se pun în borcane, în așa fel încât să intre cât mai mulți. Apa, oțetul, sarea și zahărul se pun într-o cratiță încăpătoare și se amestecă ușor. Cratița se pune pe foc doar până s-au dizolvat sarea și zahărul. Saramura se toarnă peste ardeii din borcane, până când sunt complet acoperiți.

Capacele trebuie înfiletate foarte bine, putând să puneți borcanele cu susul în jos pentru câteva ore pentru a verifica vreo eventuală scurgere. Borcanele se păstrează într-un loc răcoros și întunecos și pot fi degustați după două, trei săptămâni.


Distribuie