Ingrediente necesare:
2 verze murate, 500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, 1 ceașcă orez, 1 morcov, sare, piper, mărar după gust, pastă de ardei iuți.
Mod de preparare:
Punem orezul în apă cât să-l acopere și-l lăsăm la înmuiat. În cazul în care varza este prea sărată, o clătim în câteva ape, după care desfacem frunzele și le aruncăm pe cele exterioare dacă sunt deteriorate. Batem ușor sau decupăm nervurile.
Alegem frunzele pe care le vom folosi pentru împachetat sarmalele și tăiem pe cele pe care vom adăuga pe lângă.
Tăiem foile mai mari în 2 sau 3, în formă de triunghi. Tocăm ceapa mărunt, dăm morcovul pe răzătoarea mică și curățăm și tocăm mărunt ciupercile.
Călim ceapa împreună cu morcovul, în ulei încins, timp de 5 minute. După cele 5 minute, adăugăm ciupercile, sarea, piperul și mărarul.
Amestecăm, mai lăsăm pe foc timp de câteva minute, după care adăugăm și orezul, pasta de ardei și amestecăm bine.
Lăsăm umplutura să se răcorească un pic, după care umplem foile de varză și împachetăm. Așezăm într-o oală un strat de varză tocată peste care așezăm sarmalele.
Deasupra, acoperim sarmalele cu încă un strat de varză tocată. Punem sare, mărar și piper. Adăugăm și apă, cât să depășească sarmalele cu 2 cm.
Fierbem la foc mic timp de 60-90 de minute.