• Home
  • Știri
  • Se poate spăla în a treia zi de Paște? Iată avertismentul preoților despre Marțea Albă

Se poate spăla în a treia zi de Paște? Iată avertismentul preoților despre Marțea Albă

În ziua a treia de Paște, conform tradițiilor ortodoxe, se respectă diverse obiceiuri.

Această zi este cunoscută și sub numele de Marțea Albă sau Marțea Luminiată. Este o sărbătoare importantă, însemnată în calendarul bisericesc cu Crucea Roșie.

Tradiții și obiceiuri care se respecta in Marțea Albă

În această zi sfântă, se păstrează următoarele reguli: nu se spală, nu se calcă și nici nu se lucrează pământul.

În diverse părți ale țării, tradițiile pascale includ oferirea de pomană constând în pască și vin roșu în ziua de astăzi. De asemenea, în Marțea Albă, se recomandă consumul de brânză, iar conform credinței populare, este evitată baia în această zi pentru a preveni albirea părului.

În unele regiuni, a treia zi de Paște aduce obiceiul finilor de a dărui nașilor și cumetriilor nu doar pască, ci și colaci. În Moldova, tradiția impune întoarcerea vizitelor făcute în prima zi de Paște.

Pe lângă semnificația religioasă, Marțea Albă este marcată și de alte tradiții și obiceiuri specifice zonei românești.

Femeile din diferite regiuni își aduc aportul într-un gest de generozitate, oferind pomană din pasca rămasă de la masa de Paște și vin roșu.

În această zi de sărbătoare, se recomandă consumul de brânză, iar conform unei credințe populare, se spune că nu este bine să faci baie, deoarece se crede că aceasta ar putea cauza albirea părului.

În unele regiuni ale țării, în a treia zi de Paște, obiceiul era ca finii să ofere nașilor și cumetriilor nu doar pască, ci și colaci. În Moldova, în ziua a treia se făceau vizite în schimbul celor făcute în prima zi a Paștelui.

În ultima zi a sărbătorii de Paște, mulți oameni păstrează tradiția de a merge cu pasca în comunitățile lor, vizitând rudele, vecinii și prietenii pentru a împărtăși bucuria Învierii. Această practică are origini în vremurile când credincioșii mergeau să vestească Învierea.

În Săptămâna Luminată, cunoscută și ca Marțea Albă, este obiceiul să fie o zi nelucrătoare în conformitate cu tradițiile ortodoxe.


Distribuie