• Home
  • Știri
  • Se schimbă modul de reciclare în România! Cetățenii nu vor mai sta la rând la punctele de colectare

Se schimbă modul de reciclare în România! Cetățenii nu vor mai sta la rând la punctele de colectare

Se schimbă modul de reciclare în România! Este vorba despre o nouă aplicație numită Reverse PET, care permite românilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor. Astfel, cetățenii nu vor mai sta la rând la punctele de colectare.

Se schimbă modul de reciclare în România!

O companie din Iași, Cyber Micro Services, a dezvoltat o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.

Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației.

Aplicația Reverse PET este adaptată atât pentru consumatori, cât și pentru colectori, și are ca scop încurajarea reciclării.

Mai mulți bani la garanția pentru sticlele reciclate

Din 2025, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor. Legislația prevede că românii „pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției.”

Sistemul Garanție Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume de maxim 3 litri, inclusiv. PET-urile de 5 litri și cutiile de lapte ori sticlele de ulei nu pot fi reciclate acum, regulă valabilă și pentru borcane ori diferite băuturi precum sucurile din cutii de carton. Acest lucru s-ar putea schimba din anul 2025.

De anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi.

,,De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Cert este că românii vor putea folosi o nouă aplicație care îi va ajuta să recicleze sticlele fără a se deplasa la centrele de reciclare. Este vorba despre aplicația Reverse PET care va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor.


Distribuie