Socul, eficient în alergii, reumatism, înfecții

Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute la noi, cu actiune diuretica, de eliminare a toxinelor din organsim pe cale cutanata, digestiva si renala. Dar beneficiile socului sunt mult mai multe.

Socul creste imunitatea organsimului, distruge microbii si scade febra. Are actiune galactogena, prin stimularea secretiei de lapte la femeile care alapteaza.

Beneficiile socului se datoreaza compozitiei sale: ulei esential, potasiu, zaharuri, mucilagii, vitamina C, vitamine din complexul B, aldehide glicolice, aminoacizi, sambunigrina, sambucosida (pigment), acid malic.

Fructele de soc, contra bolilor degenerative si cancerelor

Preparatele din flori, fructe sau scoarta de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene si antiinflamatoare. Sunt indicate in edeme, infectii si litiaza urinara, guta, reumatism, constipatie, afectiuni oculare (conjunctivita, blefarita), eczeme, urticarie, furuncule, gripa, bronsita, astm.

Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative si a celor canceroase. Cel mai bun moment in care se recolteaza florile de soc este acela in care infloresc.

Respectiv, sfarsitul lui mai la campie, inceputul/mijlocul lui iunie la munte, ori in zonele nordice, dupa ce s-a ridicat roua. Florile proaspete se folosesc imediat dupa recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc.

Socata se recomanda cu 15-20 de minute inainte de masa

Sucul de fructe de soc (cele ajunse la maturitate; trebuie sa fie negre la culoare si dulci la gust). Fructele trebuie folosite in maximum 24 de ore de la recoltare, spalate foarte bine, zdrobite cu o furculita pana ajung o pasta care se pune intr-un tifon curat.

Apoi se storc pana se obtine un suc inchis la culoare. Sucul de fructe de soc se administreaza cu 15-20 de minute inainte de masa, pe stomacul gol. Doza, 5 linguri la adulti si 3 lingurite la copii.

Socata este indicata in combaterea constipatiei, a retentiei de apa in tesuturi, infectii urinare, gratie actiunii puternic depurative. Este, in acelasi timp, tonic nervos si fizic. Se administreaza 3 paharele (30-75 ml pe zi), cu un sfert de ora inainte de masa.

Socata este contraindicata atat copiilor, deoarece este alcoolizata, cat si persoanelor predispuse la boala diareica.

Pentru a se putea bucura de beneficiile socului, in cazul copiilor se va folosi siropul sau dulceata medicinala de soc, care au aceleasi efecte.

Siropul si dulceata medicinala din flori de soc sunt indicate ca adjuvant in tratamentul guturaiului si rinitelor, a infectiilor urinare, acneei, in cure de 2-3 saptamani.


Distribuie