• Home
  • Sănătate
  • 10 motive pentru care știința consideră semințele de chia ca fiind noul aliment al viitorului

10 motive pentru care știința consideră semințele de chia ca fiind noul aliment al viitorului

Salvia hispanica sau semințele de chia aparțin aceluiași grup de plante ca, de exemplu, menta. Semințele de chia sunt literalmente o mină de aur de nutrienți.

În prezent, sunt chiar considerați unul dintre cele mai bune superalimente.

Trei linguri de semințe conțin 138 de calorii, 9 grame de grăsimi sănătoase, 10 grame de fibre, 5 grame de proteine ​​și o cantitate relativ mare de calciu.

În plus, acestea sunt pline de acizi grași omega 3, conținând în principal acid alfa lipoic, pe care organismul îl poate transforma în EPA și DHA.

Modalități de a consuma semințe de chia
Semințele de chia au fost cultivate pentru prima dată în jurul anului 3.500 î.Hr. de către civilizațiile aztece și mayase. La un moment dat a fost folosit și ca formă de bani.

Semințele de chia sunt utilizate pentru consum, dar și în alte scopuri, cum ar fi:

se consumă singure sau în combinație cu alte semințe
pregătirea băuturilor prin înmuierea lor în apă
măcinat în făină
se adaugă la droguri
presat pentru a obține un ulei
bază pentru vopsele de corp și față
Aztecii au acceptat semințele de chia ca daruri de la națiunile subjugate. Chiar și aceste semințe erau deseori oferite zeilor în timpul ceremoniilor religioase.

Motive pentru care ar trebui să mănânci semințe de chia
În textul următor, am dori să enumerăm câteva beneficii nutriționale și de sănătate ale semințelor de chia:

1. Sațietate rapidă și somn mai bun
Semințele de chia fac o treabă uimitoare de a suprima foamea și de a menține o senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp.

În plus, conțin aminoacidul triptofan, care este responsabil pentru somnul bun, starea de spirit și sentimentul de calm.

2. Sunt pline de proteine
Dacă sunteți vegetarian și nu ați inclus încă semințe de chia în dieta dvs., ar trebui să faceți acest lucru cât mai curând posibil.

O porție de 28 de grame (aproximativ 3 linguri) din acest superaliment conține 5 grame de proteine, sau aproximativ 10% din doza zilnică recomandată.

3. Se luptă cu grăsimile
Unii oameni evită să consume semințe de chia, deoarece cred că se îngrașă din conținutul lor ridicat de grăsimi. El greseste.

Semințele de chia conțin grăsimile bune de care are nevoie corpul tău. Două treimi din creierul uman este gras. Conținutul de fibre și acizi grași omega 3 din semințele de chia reduce grăsimea din burtă.

În plus, au un efect stabilizator asupra zahărului din sânge. De aceea nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic.

Aici am dori să subliniem că semințele de chia pot absorbi până la șapte ori cantitatea de apă proporțional cu propria greutate și astfel pot crea o formă de gelatină. Eliberează treptat carbohidrați și încetinește conversia în glucoză din sânge.

4. Dinți și oase mai puternice
O porție de semințe de chia conține 18% din doza zilnică recomandată de calciu, care vă va ajuta să construiți oase și dinți puternici.

Împreună cu alte ingrediente, semințele de chia sunt excelente pentru prevenirea osteoporozei.

5. Conținut ridicat de fibre
Fibrele sunt esențiale pentru o digestie bună sau pentru a preveni constipația. Și doar semințele de chia au destule de ea.

Într-o singură doză veți găsi 11 grame de fibre, ceea ce reprezintă 1/3 din doza zilnică recomandată.

6. Ei luptă împotriva diabetului
În prezent, semințele de chia sunt investigate ca un remediu natural potențial pentru diabetul de tip 2, datorită capacității lor de a încetini digestia.

Stratul de gelatină pe care aceste semințe îl formează în jurul lor atunci când sunt în contact cu lichidul previne fluctuații accentuate ale zahărului din sânge.

7. Nu conțin gluten și nu aparțin cerealelor
Semințele de chia nu conțin gluten și nu aparțin cerealelor.

Dacă suferiți de boală celiacă sau pur și simplu urmați o dietă fără gluten, veți fi încântați să știți că puteți mânca semințe de chia fără griji.

8. O sursă bogată de acizi grași omega 3
După cum am menționat la începutul articolului, semințele de chia sunt bogate în acizi grași omega 3, în special sub formă de ALA (acid alfa lipoic). Există până la 5 grame într-o singură porție (28 de grame).

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru funcționarea și concentrarea corectă a creierului.

9. Conțin antioxidanți puternici
Semințele de chia conțin antioxidanți puternici care ne protejează de radicalii liberi, îmbătrânire și cancer.

Datorită faptului că conțin atât de mulți antioxidanți, le puteți păstra mult timp – fără frig vor rămâne proaspete până la doi ani.

10. Minerale
O porție de semințe de chia oferă o doză zilnică de calciu de 18%, o doză de fosfor de 35%, o doză de magneziu de 24% și aproximativ 50% din doza de mangan.

Aceste minerale vitale ne protejează de hipertensiune arterială, mențin o greutate sănătoasă, garantează suficientă energie în timpul zilei și susțin metabolismul.

Concluzie
Cercetările efectuate la universități americane de prestigiu au confirmat că semințele de chia sunt o sursă extrem de valoroasă de nutriție.

În vremurile precolumbiene, aceste semințe făceau parte din dieta aztecilor și mayașilor. A fost chiar o piesă esențială de echipament de supraviețuire pentru războinicii azteci.

Se spune că o mână din aceste semințe este capabilă să mențină o persoană puternică toată ziua.


Distribuie