• Home
  • Știri
  • A murit Dianne Feinstein, prima femeie primar din San Francisco și figură istorică a Senatului şi a Partidului Democrat

A murit Dianne Feinstein, prima femeie primar din San Francisco și figură istorică a Senatului şi a Partidului Democrat

A murit Dianne Feinstein, prima femeie primar din San Francisco și figură istorică a Senatului şi a Partidului Democrat
Dianne Feinstein, decanul de vârstă din Senatul SUA şi o figură istorică a Partidului Democrat, a murit la vârsta de 90 de ani, a informat vineri presa americană, citată de AFP.

Prima femeie primar din San Francisco înainte de a servi ca senator de California pentru mai mult de 30 de ani, Dianne Feinstein a fost recunoscută ca un politician tenace şi un pilon influent al camerei superioare a Congresului.

Dar ea a fost criticată de stânga Partidului Democrat timp de câteva luni, după o investigaţie jurnalistică ce a evidenţiat declinul ei cognitiv.

Punchbowl News, o instituţie media specializată în ştiri legate de Congresul american, a oferit informaţiile, precum şi o filială locală a ABC. Senatoarea votase din nou în Congres joi dimineaţă.

Ea şi-a anunţat retragerea din politică în februarie, spunând că nu va candidat pentru un nou mandat în 2024.

Preşedintele Joe Biden a lăudat calităţile lui Dianne Feinstein, o „prietenă apropiată”, referindu-se în special la rolul său de pionierat în privinţa prezenţei femeilor în politică.

Dianne Feinstein a fost primar al oraşului San Francisco timp de zece ani, după asasinarea în 1978 a predecesorului său George Moscone şi a politicianului Harvey Milk, o figură a mişcării gay, o tragedie cu ocazia căreia această femeie a reuşit să-şi arate hotărârea.

În Senat, ea a obţinut adoptarea unei interdicţii de zece ani privind puştile de asalt în 1994.

Ea a sprijinit, de asemenea, războiul lui George W. Bush în Irak şi s-a impus ca un membru influent al Comisiei de Informaţii. Raportul său de mii de pagini care demonstrează minciunile CIA despre tortură ca parte a „războiului împotriva terorii” a intrat în istorie.

Senatoarea din California a jucat un rol important în revizuirea a sute de legi de-a lungul carierei sale.

Cu toate acestea, în ultimii ani, ea şi-a erodat capitalul politic din cauza îndoielilor persistente cu privire la coerenţa sa, adesea exprimate de propria tabără.

Foşti consilieri parlamentari au descris episoade de confuzie mentală, raportate într-un articol din New Yorker la sfârşitul anului 2020. Pierderile ei de memorie au ieşit la iveală atunci în timpul audierii fostului şef al Twitter, Jack Dorsey, în faţa Senatului: ea i-a pus aceeaşi întrebare, cuvânt cu cuvânt, de două ori la rând.

Cazul său a fost citat în mod regulat în timpul dezbaterilor privind vârsta înaintată a multor oficiali aleşi din Statele Unite.


Distribuie