• Home
  • Știri
  • La ce preț se vinde un carnet CEC de dinainte de Revoluție. Sumele cerute nu sunt deloc mici

La ce preț se vinde un carnet CEC de dinainte de Revoluție. Sumele cerute nu sunt deloc mici

Carnetele CEC de dinainte de Revoluția din 1989 se vând, la mai bine de 30 de ani de când au dispărut de pe piață, la prețuri deloc mici.

Mulți români au început să își vândă vechile carnete CEC pe diferite site-uri. Pe okazii.ro, spre exemplu, prețurile pornesc de la 22 de lei și ajung până la 150 de lei. Prețurile pot să crească, mai ales dacă este vorba despre ediții căutate de către colecționari. Cele mai scumpe sunt exemplarele care au file necompletate.

CEC este acronimul pentru Casa de Economii și Consemnațiuni. Instituția a fost înființată încă din anul 1864 de către Alexandru Ioan Cuza, fiind una dintre reformele prin intermediul cărora dorea să modernizeze România. În perioada comunistă a fost singura instituție financiară la care românii aveau acces.

Prin CEC, regimul dorea să educe populația, în ideea economisirii. Pentru îndeplinirea scopului cetățenii primeau carențele, așa cum sunt cele amintite anterior, prin care primeau depuneri de câte 100 de lei pentru toți nou-născuții din data de 31 octombrie, Ziua Mondială a economiei, rau organizate concursuri în școli, cu tematică economică, se învățau inclusiv poezii despre depunerile la CEC. Spre finalul anilor 1970, statul a înființat și Casa de Economii Școlare, pentru a atrage cât mai mulți elevi, potrivit cancan.ro.

Cel mai cunoscut libret era cel cu care îți puteai achiziționa o mașină. În comunism, mulți își doreau propriul autoturism și așteptau ani de zile pentru a-și putea permite acest lux.


Distribuie