• Home
  • Sănătate
  • Mărarul combate depresia, reduce colesterolul din sânge, întărește oasele, te scapă de kilogramele în plus

Mărarul combate depresia, reduce colesterolul din sânge, întărește oasele, te scapă de kilogramele în plus

Mararul are proprietati digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie.

Sub forma de infuzie, mararul stimuleaza sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap, tusea, stimuleaza lactatia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal. Se pare ca are chiar si proprietati afrodisiace.

Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului

1. Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.

2. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de 2 saptamani ajuta la prevenirea si combaterea calculilor, cistitelor si infectiilor renale.

3. Calmeaza durerile abdominale. Mararul actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic.

Uleiul esential de marar, adaugat in ceai combate gazele intestinale si balonarea. Este eficace impotriva durerilor menstruale, a colicilor si a problemelor hepatice.

4. Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.

5. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.

6. Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.

7. Este de ajutor in tulburari menstruale. Fitoestrogenii continuti de marar si flavonoi­dele, ajuta la combaterea durerilor menstruale. Astfel, pentru a evita aparitia durerilor, mananca frunze proaspete de marar pe toata perioada menstruatiei.

Pe de alta parte, acest remediu stimuleaza secretia de lapte la femeile care tocmai au nascut, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, fiind recomandat celor care sufera de hirsutism si trateaza amenoreea (lipsa menstruatiei).

8. Improspateaza respiratia. Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. Folosit in ingrijirea dentitiei, aceasta planta curata in profunzime dintii si gingiile, reusind sa opreasca proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor.

De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de marar putand calma durerile.

9. Fibrele din marar reduc colesterolul din sange, iar potasiul normalizeaza presiunea sangelui.
10. Uleiul esential de marar poate opri sforaitul, fiind de ajuns sa turnati cateva picaturi de ulei pe un prosop asezat pe perna.


Distribuie