• Home
  • Știri
  • Moșii de toamnă 2023. Cand pica si Ce se dă și ce nu se dă de pomana

Moșii de toamnă 2023. Cand pica si Ce se dă și ce nu se dă de pomana

Moșii de Toamnă 2023: o sărbătoare plină de tradiții și închinăciuni

Moșii de Toamnă reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, fiind strâns asociată cu celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de mir.

Această sărbătoare are o dată variabilă, dar cade întotdeauna într-o zi de sâmbătă. În fiecare an, există patru astfel de sâmbete dedicate sărbătoririi Moșilor, câte unul în fiecare anotimp.

Anul acesta, Moșii de Toamnă vor fi sărbătoriți pe data de 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii respective. Această zi este marcată prin aducerea de omagii celor decedați și prin respectarea unor tradiții și obiceiuri specifice.

În această zi, preoții conduc o slujbă specială, iar credincioșii aduc diverse preparate, cum ar fi vin, colivă, colăcei și alte mâncăruri, pentru a fi sfințite. Acestea vor fi apoi distribuite în memoria celor care au trecut în neființă. De asemenea, se scriu pomelnice în care se roagă pentru sufletele celor aflați în ceruri.

Tradițiile și obiceiurile asociate Moșilor de Toamnă includ și evitarea activităților de măturat și aruncat gunoi, pentru a nu ridica praf și a nu deranja spiritele celor decedați. De asemenea, se crede că spălarea hainelor în această zi ar aduce ghinion. Femeile intră în biserică cu capul acoperit, respectând astfel tradiția și simbolistica acestei sărbători.

Un alt aspect important al sărbătorii Moșilor de Toamnă este pomenirea celor adormiți. Creștinii sunt îndrumați să evite mersul la fântâni sau în intersecții izolate, deoarece se crede că ar putea întâlni spirite rele și malefice în acele locuri. În schimb, aceștia merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și a aduce omagii celor decedați.

Prăznuirea Moșilor de Toamnă este un moment în care credincioșii se roagă pentru sufletele celor plecați dincolo și își reafirmă credința în înviere și viață veșnică.

Rugăciunile rostite în această zi exprimă dorința de mântuire și pomenire a celor adormiți, cerându-se iertarea greșelilor și așezarea lor în locuri luminoase și pline de odihnă.

Astfel, Moșii de Toamnă 2023 reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, în care credincioșii își aduc aminte de cei dragi care au trecut în neființă și își exprimă recunoștința și respectul pentru aceștia.

Tradițiile și obiceiurile specifice acestei sărbători contribuie la păstrarea valorilor și învățăturilor creștine, reprezentând astfel o oportunitate de a întări comunitatea și de a evidenția importanța credinței în viața de zi cu zi.


Distribuie