• Home
  • Știri
  • Sărbătoare 8 noiembrie 2023. În calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sărbătoare 8 noiembrie 2023. În calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie 2023 este sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești.

Sărbătoare 8 noiembrie 2023: În calendarul ortodox se face prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești.

Zi de post cu dezlegare la ulei și vin.

Sărbătoare 8 noiembrie 2023: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie 2023 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. În această zi marcată cu cruce roșie se prăznuiesc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și toate puterile cerești.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este ultima sărbătoare cu cruce roșie, înainte de Postul Crăciunului.

Însă fiindcă pică într-o zi de miercuri, în acest an, se ține post cu dezlegare la ulei și vin.

În toate bisericile ortodoxe se țin slujbe pe 8 noiembrie 2023, acestea constă în Utrenie și Sfânta Liturghie. În unele mănăstiri se citește și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Arhanghelii și ceata îngerească sunt mesagerii lui Dumnezeu, care ne protejează de cele rele și îi transmit acestuia faptele noastre bune.

De asemenea, fiecare zi de luni este închinată Sfinților Îngeri, de aceea se recomandă ca la fiecare început de săptămână să se înalțe o rugăciune către aceste puteri cerești.

Cum să te rogi Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și în celelalte zile de peste an trebuie să te rogi la Dumnezeu, la Maica Domnului, la sfinți și la îngerii săi.

Rugăciunile trebuiesc făcute cu inima curată, cu sinceritate și fără nicio urmă de ură și furie în suflet.

Ca să fie ascultate rugăciunile trebuie să fie făcute după niște mici reguli de care creștinul trebuie să țină cont.

În primul rând, rugăciunea trebuie să nu fie egoistă, iar prin acest lucru, creștinul care se roagă trebuie să înțeleagă că nu trebuie să se pună pe el pe primul loc. Un exemplu mai concret ar fi că trebuie să se roage mai întâi pentru dușmani, după pentru cei apropiați și mai apoi pentru sine.

În al doilea rând, credinciosul trebuie să înalțe către Dumnezeu și rugăciuni de mulțumire, nu doar de cerere. Cu toții ne dorim case, averi, putere și alte lucruri care țin de sfera materială. Însă cele mai importante lucruri pe care le putem cere lui Dumnezeu sunt sănătatea, răbdarea, prudența, cumpătarea și alte valori creștine care ne lipsesc.

Din punct de vedere moral, rugăciunea trebuie să fie însoțită și de fapte bune, de gânduri curate, dar mai ales de smerenie.

În concluzie, dacă respectați toate aceste minime cerințe creștinești, aveți toate șansele ca rugăciunile să fie primite de către Dumnezeu, iar dorințele să vă fie îndeplinite.

Ce este bine să faci la sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil

Ca la fiecare sărbătoare din calendarul creștin ortodox, credinciosul de rând trebuie să respecte o serie de reguli care nu sunt impuse de Biserica Ortodoxă, însă fac parte din conduita unui creștin:

În ziua Sfinților Mihail și Gavriil se participă la Sfânta Liturghie, se aprind lumânări și se fac rugăciuni pentru pace și bunăstare.Tot la sărbătoarea de pe 8 noiembrie 2023, se fac fapte bune, se dă de pomană și se oferă ajutor pentru oamenii aflați în nevoie.

De Sfinții Mihail și Gavriil este bine să se viziteze azilurile de bătrâni și căminele de copii, să le li se ofere acestora sprijin, o vorbă bună, dar și lucruri materiale de care au nevoie, în funcție de posibilități.Pe 8 noiembrie este bine să lași deoparte grijile lumești și să te concentrezi mai mult pe spiritual, să ai speranță și încredere că binele va învinge întotdeauna și că rugăciunile tale vor primi un răspuns.

De asemenea, ca la orice sărbătoare cu cruce roșie, e bine să petreci timp alături de familie, de cei apropiați, de comunitate, să împărtășiți lucruri bune împreună și să petreceți timp de calitate împreună.


Distribuie